Nova zanimanja na osnovu realnih potreba tržišta

made-in-germany-rs-struke

U okviru projekta pokrenutog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u toku je uvođenje novih profila zanimanja u naše srednje stručne škole, izveštavaju mediji u Srbiji.

KRAGUJEVAC – Politehnička škola u Kragujevcu će od naredne školske godine u svoj obrazovni program uvesti novi smer „bravar-zavarivač“. S obzirom na stalnu potražnju poslodavaca u Šumadiji za radnicima ovog obrazovnog profila, velike su šanse da će učenici ovog smera odmah nakon školovanja i dobiti posao. Plan rada za smer bravar-zavarivač sastavljen je na osnovu realnih potreba tržišta rada, a učenici će radnu praksu sticati u brojnim domaćim i stranim kompanijama metalske struke u Kragujevcu. Za 30 đaka, polaznika novog smera, ove će firme obezbediti stipendije, smeštaj za učenike iz drugih gradova, kao i plaćeni prevoz i topli obrok.

SUBOTICA – U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici takođe će biti uveden novi smer „bravar-zavarivač“, na osnovu potreba tržišta rada, ali i potreba za radnicima ovog profila subotičke fabrike vetrogeneratora, koja posluje u okviru kompanije „Simens“. Učenicima novog smera ova kompanija će omogućiti upoznavanje sa procesom proizvodnje, kao i stručnu praksu u fabrici vetrogeneratora, što će im nakon školovanja pomoći i da lakše dođu do posla. „Simens“ će za učenike na praksi obezbediti i određenu nadoknadu za rad. Na osnovu petogodišnjeg plana razvoja „Simensove“ fabrike vetrogeneratora, zaključeno je da su kompaniji neophodni radnici zanimanja bravar-zavarivač, inače veoma deficitarnog na našem tržištu rada.

PEĆINCI – Srednja tehnička škola „Milenko Verkić-Neša“ u Pećincima uvela je u svoj nastavni program novi trogodišnji obrazovni profil „industrijski mehaničar“. Učenici će radnu praksu pohađati u kompaniji „Boš“, u kojoj im se otvara i mogućnost za zaposlenje nakon školovanja. „Boš“ i „GIZ“ zajednički će uložiti oko 50.000 eura za nabavku opreme za novu radionicu u pećinačkoj tehničkoj školi, dok će Opština sa milion dinara finansirati opremanje radioničkog prostora. U predstojećoj školskoj godini za novo zanimanje školovaće se 30 đaka, a kompanija „Boš“ će stipendirati njih 10. Učenicima koji su u ovoj školi prošle godine završili mašinski smer, pružena je mogućnost da, uz polaganje dva ispita razlike, u drugom razredu nastave školovanje na novom smeru za industrijske mehaničare.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор