„Anketa poslodavaca 2014.“ otkriva potrebe srpskog tržišta rada

made-in-germany-rs-nsz

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) od 1. aprila sprovodi „Anketu poslodavaca 2014“, o njihovim potrebama i prognozama kretanja na tržištu rada.

Anketom će biti obuhvaćeno oko 7.300 poslodavaca – 5.000 malih, 1.700 srednjihi 600 velikih preduzeća. Reč je o najznačajnijem istraživanju ovog tipa u Srbiji, s obzirom da su njime obuhvaćeni poslodavci koji zapošljavaju veliki broj radnika, saopštava Služba zapošljavanja.

Ovogodišnja anketa je četvrta koju realizuje NSZ, a druga podržana od projekta EU „Podrška kreiranju politike zapošljavanja zasnovanom na podacima“. Savetnici za zapošljavanje NSZ trenutno intervjuišu poslodavce širom Srbije o njihovim planovima zapošljavanja, kao i o neophodnim veštinama i znanjima koje kandidati za posao treba da poseduju.

Anketa će doprineti sagledavanju celokupnih potreba tržišta rada, jer će direktno od poslodavaca biti prikupljene informacije o prethodnoj zaposlenosti, iskustvima sa zapošljavanjem, kao i o njihovim budućim planovima i potrebama za radnicima.

Dobijene informacije od značaja su za planiranje aktivnih mera zapošljavanja NSZ, izradu lokalnih akcionih planova zapošljavanja u opštinama u Srbiji, razvoj budućih projekata finansiranih iz IPA programa EU, informisanje poslodavaca o raspoloživosti kadrova u Srbiji, kao i za neophodno usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama našeg tržišta rada.

Kratak pregled rezultata „Ankete poslodavaca 2013.“ može se videti na adresi: http://podrskapoliticizaposljavanja.org/novosti/, dok se ceo tekst Nacionalnog izveštaja iz ankete nalazi na: http://podrskapoliticizaposljavanja.org/publikacije-projekta/komponenta-1.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор