Kako uskladiti tržište rada sa potrebama privrede?

made-in-germany-rs-nsz

Rezultat projekta „MATCHDO“, realizovanog u okviru Programa doživotnog učenja, jeste dokument naznačen kao Predlog programa mera, koji predstavlja skup ideja i rešenja za prevazilaženje nastalog nesklada između zahteva poslodavaca i ponude radne snage na tržištu rada Srbije.

Na završnoj konferenciji projekta, pod nazivom „Podizanje učinka i konkurentnosti i povezivanje potreba privrede sa ponudom tržišta radne snage kroz javno-privatno umrežavanje“, Zoran Matović, direktor projekta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) je istakao da je Predlog programa mera izrađen u skladu sa svim relevantnim nacionalnim, ali i evropskim strategijama i da može poslužiti u daljem radu na reformama čitavog sistema, prenosi „Danas“.

Ovim akcionim planom predviđena je modernizacija i usklađivanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada i društva u celini, kako bi se razvoj ljudskih potencijala uskladio sa definisanim strategijama razvoja Republike Srbije do 2020. godine u svim oblastima društva. Planom je predviđeno i povećanje zaposlenosti preko poboljšanja poslovnog okruženja i uslova poslovanja, saradnje državnih institucija i privrednih subjekata, i povećanja motivisanosti nezaposlenih lica.

Projekat „MATCHDO“ finansira Evropska komisija, a projektni partneri su NZS, Otvoreni univerzitet Subotica i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор