Nemačke kompanije imaju problem da nadju odgovarajuće radnike u Srbiji

made-in-germany-rs-osobe04
Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm je, otvarajući dvodnevnu konferenciju o srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji (kao deo projekta koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ sa ministarstvom prosvete Srbije), izjavio da mu se nemačke kompanije koje posluju u Srbiji žale da ne mogu da nadju radnu snagu odgovarajuće stručnosti.

Njihove primedbe, istakao je, se ne odnose na menadžerski nivo već na nivo kvalifikovanih radnika i to u oblasti mašinstva i auto industrije.
„Nije dovoljno da strane kompanije dođu u Srbiju, država mora da se postara za to da ima dovoljno obrazovanih kadrova, jer u suprotnom ni domaće ni strane kompanije ne mogu da šire svoje kapacitete“ rekao je Vilhelm.

Sa ovom izjavom se saglasio i ministar obrazovanja u vladi Srbije Tomislav Jovanović, ističući da „obrazovanje ne treba da bude samo sebi cilj, već sredstvo za ostvarenje novih ciljeva, a to je zapošljavanje“, dok je njegov pomoćnik Zoran Kostić rekao da ih nisu iznenadile pritužbe nemačkih kompanija i da su zato zatražili pomoć nemačke vlade u razvoju tog zanatskog dela srednjeg stručnog obrazovanja. Kostić je najavio uvođenje u pojedine srednje stručne škole tri ogledna obrazovna profila i to industrijski mehaničar, električar i elektroinstalater.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор