Izmenama zakona do bržeg priznavanja stranih diploma

made-in-germany-rs-diploma

Izmene Zakona o visokom obrazovanju o kojima se trenutno vodi javna rasprava, trebalo bi da omoguće olakšavanje postupaka i kraće rokove za priznavanje stranih diploma, veću kontrolu kvaliteta, obavezan repozitorijum doktorskih disertacija, kao i produženje roka „starim“ studentima za završetak školovanja, prenosi agencija „Tanjug“.

Član radne grupe za izmene Zakona prof. dr Miodrag Popović, rekao je da će priznavanje stranih diploma u slučaju nastavka školovanja u Srbiji ostati u nadležnosti fakulteta i univerziteta, koji donose rešenje u roku od 60 dana od dana prijema zahteva. I kod priznavanja diplome radi zapošljavanja, postupak treba da bude olakšan, smatra Popović i navodi da će nadležnost za ovo sa univerziteta preći na Ministarstvo prosvete, odnosno ENIK/NARIK centar.

– Predviđeno je da se priznaje nivo stečenog znanja i neće se upoređivati studijski program stranog fakulteta sa studijskim programima fakulteta u zemlji. Dosadašnje upoređivanje diploma zadavalo je puno problema i odugovlačilo priznavanje. Takođe je predviđeno i da se diploma radi zapošljavanja prizna u roku od 90 dana od dana prijema zahteva – rekao je Popović.

Izmenama su precizirani i postupci akreditacije i izdavanja dozvole za rad, jer je do sada bilo moguće da se pojedine ustanove ne akredituju, a da mogu da upišu studente. Dozvola će važiti pet godina nakon obavljene akreditacije i istekom dozvole, ukoliko ustanova ne podnese novi zahtev za obnovu akreditacije, Ministarstvo je obavezno da u roku od tri dana donese rešenje kojim se zabranjuje rad. Ovo bi značilo da može i da se ugasi fakultet ako svi studijski programi ostanu bez dozvole za rad. O zahtevu za akreditaciju mora se doneti rešenje u roku od 15 meseci, jer do sada taj rok nije bio definisan, i samo se davalo upozorenje, što je produžavalo ceo postupak. Kako objašnjava Popović, ukoliko Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) za 15 meseci ne donese rešenje, Nacionalni savet za visoko obrazovanje može da raspusti deo ili celu komisiju.

– Nacionlnai savet može poništiti odluku KAPK ali ne može u drugostepenom postupku odobriti studijski program, kao što se svojevremeno desilo u slučaju „Megatrend univerziteta“ za desetak studijskih programa, već će vratiti KAPK na ponovno odlučivanje. Odluka KAPK nakon toga je konačna, što znači da je Nacionalnom savetu oduzeto pravo da daje akreditaciju – rekao je Popović.
Izmenama Zakona o visokom obrazovanju predviđena je i obaveza svih visokolškolskih institucija, uključujući i privatne univerzitete, da formiraju javno pristupačne repozitorijume doktorskih disertacija. Repozitorijume će imati i samo Ministarstvo prosvete. „Starim“ studentima, koji su studije započeli po prebolonjskim programima, za dve godine produžen je rok u kome treba studije da privedu kraju, tačnije do kraja školske 2015/16. godine. Izmene Zakona podrazumevaće i zaštitu podataka o ličnosti, kao i veću transparentnost visokoškolskih institucija u domenu finansiranja i određivanja visine školarina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор