Policija u Hamburgu pretresa građane na ulicama

made-in-germany-rs-pretres
Nemačka policija je nakon nasilnih događaja u Hamburgu, neke delove grada proglasila za opasne zone. U takvoj situaciji prolaznici na ulicama mogu biti nasumično kontrolisani i pretresani, a ova policijska praksa mnogima se ne sviđa, pa se građani ponovo okupljaju.

U skladu sa zakonom i dopunama Zakona o bezbednosti iz 2005. godine, policijskim službenicima je dato pravo da na kratko zaustave prolaznike, legitimišu ih i izvrše kontrolu onoga što nose uz sebe. Stoga je od subote 4. januara dozvoljeno policiji da u delovima Hamburga pretresaju prolaznike, a kontroliše se i Šancenfirtel, Altona i Sent Pauli koji se graniče sa problematičnim delovima grada. Nakon provere oko 400 građana, nađeno je mnogo crnih maski, raznovrsnih priotehničkih sredstava i još puno drugih stvari, posle čega je izrečeno više od 90 zabrana zadržavanja i dolaska u taj deo grada, a izvršeno je i 45 privođenja i jedno hapšenje.

Aktuelni talas nasilja prouzrokovan je neredima koji su se u decembru 2013. desili tokom demonstracija takozvane „Autonomne levice“ koja se bori za opstanak svog kulturnog centra „Rote Flora“ (Crvena Flora). U vreme ovih demonstracija bili su povredjeni i policajci i demonstranti, a takođe je bilo i napada na privatne kuće političara, izvestili su nemački mediji. Iz policije je tada saopšteno da je povređeno najmanje 120 policajaca, pri tome je njih 19 moralo da bude hospitalizovano. Tačan broj povređenih demonstranata nije bio saopšten, dok su organizatori tvrdili da ih je bilo najmanje 500. Prema ocenama policije, među 7.300 demonstranata bilo je oko 4.500 levičarskih ekstremista, a 21 osoba privedena je tada zbog kršenja javnog reda i mira. Policija je na ulice izvela više od 2.000 svojih ljudi.

Socijaldemokrate na vlasti i najveća opoziciona stranka CDU, smatraju da je neophodno privremeno uspostavljanje „opasnih zona“, dok liberali i zeleni u parlamentu smatraju ovaj potez preteranim. Najglasnije kritike skreću pažnju na ograničavanje slobode kretanja i okupljanja, kao osnovnih ljudskih prava. Predstavnici „Levice“ u Hamburgu protiv su odluke policije i nameravaju da se žale sudu. Kako kaže njihova portparolka, Kristijana Šnajder, „uspostavljanje opasnih zona u kojima žive desetine hiljada ljudi, više je nego preterana mera“.

Predsednik sindikata policije u Hamburgu Joahim Lenders, kaže da je to ipak, korisna bezbednosna mera kada je u pitanju nasilje u situaciji nakon okupiranja kulturnog centra „Rote Flora“ od strane demonstranata. On je objasnio da mnogi ljudi koji žive u tom kraju ne žele nasilje, paljevinu i štetu imovine, a da su do sada računali na mirnu koegzistenciju sa autonomnom levicom, ali im je sada „prekipelo“ od pridošlica koje koriste svaku priliku za nasilje.

Spor oko budućnosti „Crvene Flore“ u hamburškoj četvrti Šancen, prouzrokovan je odlukom da se zgrada i zemljište prodaju. Vlasnik Klausmartin Krečmer, svojevremeno je objekat kupio od Socijaldemokratske partije, u ono vreme za 370.000 maraka, a nedavno je konačno pokazao interesovanje za ovu parcelu i zapušteni objekat. Međutim u Hamburgu je dosta onih građana koji to već godinama pokušavaju da spreče, i uglavnom su iz redova ekstremne levice.

Kako komentariše „Dojče vele“, ovako masovnih politički motivisanih nasilnih ekscesa odavno nije bilo, možda nikada u posleratnoj istoriji Hamburga. Za sada ostaje bez odgovora pitanje koliko dugo će policija Hamburga kontrolisati ljude po ulicama opasnih zona. Ovom merom raspolažu i policije u Berlinu, Hesenu i Bavarskoj, a do sada je korišćena pre svega u borbi protiv kriminala, naročito protiv narko-dilera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор