Ministar finansija SAD Berlinu savetuje veću potrošnju

made-in-germany-rs-brandenburger-tor
Američki ministar finansija Džek Lu juče je stigao u Berlin kako bi ubedio nemačku državu da treba da troši još više, a da unutrašnju potražnju povećava i po cenu novih zaduživanja, kako bi na taj način doprinela opštem ekonomskom rastu, ugroženom deflacionim tržišnim kretanjima. Razlog za ovo, kako tvrde Amerikanci, jeste još niža realna unutrašnja tražnja u evro zoni nego u 2009. godini, kao i najveća nezaposlenost u poslednjih 20 godina.

Amerikanci zastupaju stav da više novca i povećanje potrošnje vode ka izlasku iz krize, dok Nemci tvrde da se rešenje nalazi u štednji. Komentator „Frankfurter algemajne cajtunga“ napominje da su se jedino SAD i Nemačka istinski oporavile posle svetske finansijske krize, ali različitim načinima.

Mediji koji su naklonjeni interesima nemačke privrede, dočekali su američkog ministra finansija oštrim komentarima, međutim dočekao ga je i najnoviji izveštaj nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, po kome uvoz u Nemačku opada, a izvoz, pre svega zahvaljujući tržištu EU, nastavlja sa ekspanzijom, preskačući u 2013. godini granicu od bilion evra.

Vašington i Berlin izmenjali su krajem prošle godine oštre reči povodom američkog zahteva da Nemačka izvozi manje, a uvozi više iz zemalja članica EU i tako doprinese uravnoteženju ekonomskih razlika, u cilju izlaska evro zone iz aktuelne krize. Tada se sa nemačke strane mogao čuti oštar komentar „Frankfurter algemajne cajtunga“ u kome je rečeno da bi „Nemci mogli da uvoze više grčke robe, ali u tom slučaju moralo bi da bude i proizvedeno više interesantne grčke robe“.

Nemci su ostali čvrsti i u odbijanju pritiska američkog ministra finansija, kada je savetovao svog nemačkog kolegu Volfganga Šojblea da se Nemačka saglasi sa većim zajedničkim evropskim fondom za spasavanje banaka. Povodom ovog pitanja Nemci su istakli problem da više zajedničke odgovornosti za troškove, znači i više neodgovornih rizika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор