Apel EK Nemačkoj da poveća potrošnju

made-in-germany-rs-ekonomija

Na apel Evropske komisije (EK) Nemačkoj da poveća budžetske podsticaje, nemački ministar finansija Volfgang Šojble odgovara da je ta zemlja u protekloj deceniji značajno povećala investicije, i da ovaj apel ne bi trebalo da bude upućen njoj.

Prošle nedelje Evropska komisija je pozvala Nemačku i druge države eurozone da u narednoj godini povećaju potrošnju radi kreiranja većeg privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta, podseća agencija „Rojters“ i ocenjuje da se radi o ozbiljnom zaokretu u politici EU koja se donedavno zalagala za budžetsku disciplinu i štednju.

– Smatram da su preporuke Evropske komisije upućene pogrešnoj državi. Investicije u Nemačkoj su u periodu od 2005. do 2015. godine rasle po stopi od 3,9 posto godišnje, u poređenju sa rastom u eurozoni od 0,7 posto – izjavio je Šojble.

On je objasnio da je vlada u Berlinu u stanju da poveća potrošnju zahvaljujući niskim troškovima zaduživanja i rastućim poreskim prihodima.

– Poreski prihodi će usporiti u narednim godinama, a kamatne stope neće dodatno padati, što će Nemačkoj ostaviti manje fiskalnog prostora za manevrisanje, a u situaciji kada planira da poveća potrošnju na odbranu i da se pozabavi rešavanjem uzroka migracija u Africi – upozorio je ministar finansija.

Institut za ekonomska istraživanja u Kelnu oborio je projekciju rasta BDP-a Nemačke za narednu godinu na nivo od 1 procenat, sa ranije prognoziranih 1,5 posto, a kao razlog za takav potez navodi političku neizvesnost nastalu nakon odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije i pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Vlada Nemačke očekuje da će u narednoj godini privredni rast usporiti na 1,4 posto, navodi Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор