Zapošljavanje žena je recept nemačkog uspeha!

made-in-germany-rs-poslovna-zena

Nemačka je zemlja sa jednom od najviših stopa zaposlenosti u Evropi, a velikim delom za to može da zahvali ubrzanom zapošljavanju žena u poslednjih 10 godina.

Kako piše „Blumberg“, oko 73 posto nemačkih žena radilo je u 2014. godini, što je 10 za posto više nego u 2005. godini. Sa 78 procenata zaposlenih žena u dobi od 24 do 64 godine, Nemačka se našla na drugom mestu u Evropskoj uniji (EU), iza Švedske sa 80 posto zaposlenih žena iz ove starosne kategorije. Još važnija je činjenica da je stopa zaposlenosti žena u proteklih 10 godina porasla za 9 procenata, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromenjena.

Da bi stigla do ovakvog rezultata, Nemačka država se u velikoj meri pobrinula da što više žena može da radi, pa je, između ostalog, broj radnih mesta u vrtićima utrostručen. Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada, pa žene sada lakše dobijaju poslove u kojima se ne radi puno radno vreme, a tako mogu da se prilagođavaju poslovima bez fiksnog radnog vremena, i mogu da biraju kada će da rade.

Sve je to dovelo do nove situacije na tržištu rada Nemačke, gde žene danas rade manje radnih sati u odnosu na žene u drugim zemljama Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор