Koji su poslovi budućnosti u Srbiji?

made-in-germany-rs-nezaposleni

Poslovi do kojih mnogi u Srbiji danas žele da dođu jesu izvršitelj, notar, upravnik zgrade i komunalni policajac, a razlog za to je što su sigurni kao i svaki državni posao, ali su daleko bolje plaćeni.

Ovde je reč o relativno novim zanimanjima koja se u Srbiju postepeno uvode poslednjih nekoliko godina. Glavna prednost rada notara, izvršitelja ili upravnika zgrade, koji treba da budu uvedeni po novom Zakonu o stanovanju, jeste što su to poslovi koji nisu državni, ali se čvrsto naslanjaju na državu i neodvojivi su deo sistema. Bez njih se neće moći, a to podrazumeva i da će nimalo zanemarljiva plata biti stalna, piše “Blic”.

Srpski izvršitelji u proseku mesečno zarade oko 1.000 eura. Taj iznos može biti i daleko veći, a ovo je suma koja je skoro sigurna svakog meseca. Broj izvršitelja je ograničen i određuje ga Ministarstvo pravde na osnovu broja stanovnika. Na isti način se utvrđuje i broj notara koji svakog meseca u proseku zarade oko 1.500 eura, uz mogućnost da ti iznosi budu i trostruko veći.

Posao profesionalnog upravnika zgrade je zanimanje koje bi u budućnosti moglo mnoge da privuče. Procene su da će posle usvajanja Zakona o stanovanju, u Srbiji biti potrebno između 10.000 i 16.000 profesionalnih upravnika zgrada. Iako još nije poznato koliko će njihov rad biti plaćen, za sada se računa da će svaki stan u zgradi sa više od 30 stanova plaćati za ovu uslugu oko 300 dinara mesečno. To bi značilo i platu od najmanje 9.000 dinara za profesionalnog upravnika zgrade, a ako upravlja sa pet zgrada, njegova mesečna primanja bi mogla biti i 45.000 dinara.

U grupi „paradržavnih“ činovnika izdvajaju se komunalni policajci koji plate primaju iz državnog budžeta. Primanja komunalnih policajaca su za oko 16.000 dinara veća od primanja pravih policajaca, iako je njihov posao neuporedivo manje opasan. Verovatno je i to razlog što je na konkursu za komunalne policajce u Beogradu pre pet godina bilo prijavljeno 12 kandidata po jednom radnom mestu, navodi “Blic”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор