Grčki ministar pozvao Nemačku da investira u Evropi

made-in-germany-rs-eu

Euklid Cakalotos, grčki ministar finansija, pozvao je Nemačku da više ulaže u Evropi kako bi na taj način pomogla stimulisanje rasta posustale privrede „starog kontinenta“.

– Imamo privrede na severu Evrope koje imaju nulte kamatne stope i za mene kao ekonomistu odsustvo ulaganja je nerazumno. Jednostavno nije moguće da u Nemačkoj, na primer, nema mnogo projekata… kad imamo gotovo nulte kamatne stope – rekao je Cakalotos na konferenciji u Briselu, a prenosi agencija „Frans pres“.

Nemačka je u poslednje vreme sve češće na udaru kritika zbog toga što radije bira štednju i smanjenju potrošnje, umesto da prednosti svoje jake privrede širi na evropske partnere, posebno u eurozoni. Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) su u više navrata kritikovali Berlin zbog preterane restrikcije potrošnje – podseća francuska agencija.

Nakon tri paketa međunarodne finansijske pomoći, Cakalotosu je pripala dužnost da Grčkoj ekonomiji ponovo vrati stabilnost, nakon gotovo šest uzastopnih godina recesije.

– Ako Evropa ne investira sada, za 20 godina, kada će nadamo se kamatne stope biti više, jer se vraćamo rastu, žaliće što to nije činila u periodu niskih kamata – objasnio je Cakalotos.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор