Letovanja koštaju građane Srbije milijardu eura

made-in-germany-rs-plaza-grcka

Turistički stručnjci u Srbiji još uvek nemaju preciznu računicu o efektima ovogodišnje turističke sezone. Međutim, uprkos predviđanjima da će ova sezona biti nešto lošija od prethodnih, može se reći da turisti iz Srbije na aranžmane za letovanja godišnje potroše gotovo milijardu eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Najpoželjnije odredište srpskih građana za letnji odmor i tokom ovoga leta bila je Grčka, pa u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA) očekuju da će do kraja sezone u toj zemlji letovati oko pola miliona Srba. Za Grčkom slede Turska i Španija, koja je na turističkom tržištu zamenila Tunis i Egipat, a za njima su Bugarska i Italija.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA asocijacije objašnjava da je opredeljenje turista iz Srbije za Španiju došlo kao posledica nestabilnih političkih prilika u Egiptu i Tunisu.

– Ove godine zabeležen je povećan broj putnika na destinacijama kao što su Bugarska i Italija, jer od ove godine po prvi put postoje čarter letovi za Italiju, a i Sicilija se kao destinacija pokazala kao pun pogodak. Ove godine je primetan trend putovanja avionom, mada su turisti iz Srbije za putovanja na godišnje odmore, ove sezone većinom koristili jeftinije aranžmane u odosu na lane, što će se odraziti na ukupan prihod od turizma – kaže Seničić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор