Stečajni upravnici izvukli iz Srbije 20 miliona eura

made-in-germany-rs-predmeti-kancelarija

U Srbiji je stečajnim upravnicima na ime nagrada, od kada su one uvedene sredinom 2005. godine, isplaćeno čak 1,82 milijarde dinara, što je oko 15 miliona eura! Kada se na ovo doda još 519 miliona dinara na ime naknada za rad, dobije se iznos veći od 2,3 milijarde dinara, koliko je stečajnim upravnicima ukupno isplaćeno od prodate imovine preduzeća u stečaju, pišu „Večernje novosti“.

Trenutno se upravnici sa zvaničnom licencom staraju o imovini vrednoj 284,5 milijardi dinara ili oko 2,5 milijardi eura, koliko prema zvaničnim podacima, iznosi likvidaciona vrednost imovine 1.901 od ukupno 1.949 srpskih preduzeća u stečaju.

Prema važećim propisima, uspešni stečajni upravnici imaju pravo na posebne nagrade za svoj rad, a visina nagrade ne zavisi od broja predmeta. Međutim, šansa za nagradu uvećava se sa većim brojem slučajeva na kojima upravnik radi, pa tako imamo situaciju da od 329 aktivnih stečajnih upravnika, njih 54 ne vodi ni jedan slučaj. Sa druge strane, ima i onih upravnika koji istovremeno vode i više od 30 stečajnih postupaka!

Ubedljivi prvak po broju stečajnih postupaka koje istovremeno vodi je Petar Vulović iz Kraljeva, inače stečajni upravnik u čak 39 firmi, od kojih je 27 privatnih, a 12 sa većinskim društvenim, odnosno državnim kapitalom. Iza njega su Drakul Igor iz Beograda i Pešić Dragan i Mile Denić iz Leskovca, svaki sa po 20 stečajnih slučajeva, a još 53 upravnika angažovana su u više od 10 preduzeća istovremeno. Po podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, samo 57 ljudi rešava sudbinu čak 787 srpskih firmi u stečaju!

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) kažu da je bilo situacija da se stečajnom upravniku isplati iznos preliminarne nagrade, a da se u „konačnom“ zbiru po zaključenju stečaja ispostavi da na nju nije imao pravo.
– Bilo je i takvih situacija. Ukoliko je iznos naknade nakon prodaje imovine manji od preliminarne, upravnik je dužan da vrati razliku. Međutim, najčešće se dešava da nema sredstava za isplatu nagrade pre prodaje, već se ona isplaćuje posle prodaje stečajne mase.

Rekorder po iznosu primljene nagrade je Milorad Dostanić iz Sremske Mitrovice, koji je 2009. godine dobio nagradu od čak 43 miliona dinara za vođenje stečaja u „Agrorumi“. Ovaj upravnik javnosti je postao poznat po slučaju firme „Srem“ iz Šida, za koju je 2008. godine dobio nagradu od 31,8 miliona dinara. Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije istražuje slučaj ove firme, kao primer privatizacije kroz stečaj, a prve procene ukazivale su da je državni budžet oštećen za najmanje četiri miliona eura. Imovina ovog giganta bila je procenjena na 28 miliona eura, mada je za Dostanićevog mandata prodata za samo 11 miliona eura, a u predmetu se pominju i malverzacije sa oranicama…

Prema podacima u koje su „Novosti“ imale uvid, jedan stečajni upravnik pominje se dva puta u „prvih pet“ najvećih isplaćenih nagrada. Stevan Moldovan je za stečajne postupke „Bačke“ iz Sombora i „Keramike“ iz Kanjiže dobio 10 i 8,7 miliona dinara nagrade. Radmila Bukarica, stečajni upravnik „PIK Bečej pivare“, dobila je 2011. godine nagradu od 9 miliona dinara, dok je Radomiru Kuburoviću isplaćeno 8,5 miliona dinara za vođenje stečaja zemljoradničke zadruge „Bajina Bašta“.

Određivanje visine nagrada za rad stečajnih upravnika u nadležnosti je privrednih sudova. Nagrađivanje zavisi od stečajne mase, a što je postupak složeniji, poverioci namireniji i stečaj kraći, to je i nagrada stečajnog upravnika veća. Stečajni upravnici međutim, mogu da dobiju i pozamašne preliminarne nagrade tokom stečajnog postupka, a nakon njegovog okončanja svode se računi i utvrđuje konačan iznos nagrade.

Aktivni licencirani stečajni upravnici „podeljeni“ su po privrednim sudovima koji im dodeljuju slučajeve. Najmanje stečajnih upravnika je u Privrednom sudu u Nišu, gde je od 25 aktivnih upravnika, angažovano samo njih 17. U novosadskom sudu od 47 upravnika, angažovano je 33. Stoprocentno angažovanje upravnika prisutno je u samo tri privredna suda: u Sremskoj Mitrovici i Požarevcu po sedam upravnika i u Zaječaru devet upravnika. Beograd, sa najvećim brojem stečajnih postupaka, od 96 aktivnih stečajnih upravnika, ima angažovano njih 79.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор