Nemački spasioci iz Obrenovca kreću kući

Hochwasser in Thüringen

Došao bih ranije da pomognem, ali sam prvo morao da se oženim – priča uz osmeh dvadesetdevetogodišnji Lars Vertman kako su nemački volonteri pomagali Obrenovčanima tokom i nakon katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile Srbiju, piše „Blic“.

Lars je u Obrenovac stigao pre dve nedelje, pravo sa svadbenog putovanja.

– Morao sam da pomognem, a moja supruga ima razumevanja. Gledali smo na televiziji i čitali u novinama šta se dešava u Srbiji. Kada god je zovem, pričam joj o srpskom gostoprimstvu. Iskreno, nigde nismo tako nešto doživeli. Juče, dok smo doručkovali, prišao nam je jedan čovek i rekao: „Hvala vam, spasli ste nas“. Građani nas zovu da dođemo kod njih u kuću na ručak, a mi ne možemo da postignemo sve da obiđemo – priča Lars i dodaje kako je obećao supruzi Antoniji da će je dovesti da poseti Srbiju.

Tokom svog volonterskog staža Lars je pomagao ljudima u Iraku, Jordanu i Pakistanu.

– Uvek smo mobilni, jer nikada ne znate gde će vaša pomoć zatrebati. Kada sam išao u Pakistan, javili su mi da imam dva sata da se spremim i krenem na avion – priča Lars koji radi u Crvenom krstu u Drezdenu.

Štefan Trogiš (37), po zanimanju je pivar, a u Obrenovcu je boravio četiri nedelje. On je sa još četvoricom volontera, bio zadužen za rad u mobilnoj laboratoriji za preradu vode.

– Tehnologija proizvodnje piva je vrlo slična preradi vode, tako da mi je poznat ceo proces. Nije bio nikakav problem da odsustvujem sa posla, jer su naše kompanije društveno odgovorene. Nemačka vlada daje nam dnevnice samo za hranu i piće, a plaća nam i prenoćište u hostelu, tako da nemamo nikakvu zaradu – kaže Štefan i dodaje da je svakoga ponedeljka gledao i pratio kako je grad sve sređeniji i kako ima sve više ljudi, pa se nada da će za mesec dana sve opet biti kao i ranije.

Čim se voda od poplave povukla, na poziv srpskog Ministarstva zdravlja prva grupa od tridesetak nemačkih volonetra stigla je u Obrenovac. Montirali su mobilno postrojenje za preradu vode, u kome su dnevno prečišćavali 110.000 litara vode iz Save. Obavljali su i analize ispravnosti vode, a zatim je cisternama ona odvožena do potrošača i na gradske punktove koji su se dopunjavali i po nekoliko puta dnevno. Voda je sada u većem delu Obrenovca bezbedna za piće, pa je njihova misija juče završena, a danas se vraćaju kući.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор