Protokol o saradnji nemačke manjine i grada Vrbasa

made-in-germany-rs-vrbas-zastava

Opština Vrbas i Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine u Srbiji potpisali su krajem prošlog meseca protokol o partnerstvu. Predsednik Opštine Vrbas Bratislav Kažić i predsednik Nacionalnog saveta Nemaca Miodrag de Deo Mihailović kao potpisnici ovog protokola, dogovorili su se da uspostave partnerstvo u razvoju društvenog i privatnog potencijala Opštine Vrbas, na osnovama kulturne baštine i aktivnosti nemačke kulturne zajednice u Srbiji, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i predstavnici nedavno osnovanog Udruženja Nemaca Opštine Vrbas, a kako je tom prilikom rekao Kažić, Opština će u saradnji sa Nacionalnim savetom Nemaca, pronaći način da pomogne funkcionisanje, rad i aktivnosti ovog udruženja.

Po rečima Miodraga de Deo Mihailovića ovim protokolom zvanično će biti omogućena saradnja lokalne samouprave i Nacionalnog saveta Nemaca, a nosioc ovih delatnosti u lokalnoj sredini biće Udruženje Nemaca Opštine Vrbas.

– Cilj nam je negovanje nemačkog kulturnog identiteta, ali ne samo među nemačkim stanovništvom, već mnogo šire, onako kako to mora da bude u multietničkom gradu poput Vrbasa. Posebnu šansu vidimo u oblasti privrede i komercijalizaciji kulturne baštine, sa željom da Nemci nastave da rade tamo gde su nekada stali. Oni već daju svoj doprinos kao i drugi građani, ali sigurno je da kao Nemci možemo lakše uspostaviti kontakt sa našim matičnim državama, Nemačkom i Austrijom, i tako dodatno doprineti na nivou građanskih inicijativa ili male privrede – istakao je Miodrag de Deo Mihailović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор