Novo Miloševo primer u prečišćavanju otpadnih voda

otpadne_vode
Kad Nemci uče od Banaćana

Na sastanku predstavnika 14 srpskih opština održanom u Novom Miloševu, selu na području opštine Novi Bečej, pod okriljem nemačke agencije za razvojnu pomoć (GIZ), moglo se čuti da i Nemci mogu biti zainteresovani za neki naš dobar projekat. Kako javlja novosadski „Dnevnik“, povod okupljanja bio je prečistač otpadnih voda, takozvano „mokro polje“, koji je instaliran u ovom selu. U pitanju je postrojenje bazirano na principu prirodnog prečišćavanja, ekološki je prihvatljivo i ekonomski vrlo isplativo.

Domaćin studijske posete organizovane u okviru GIZ projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“ bio je pomoćnik predsednika novobečejske opštine zadužen za komunalne delatnosti Saša Vojnović. On je rekao da je gostima predstavljen biološki prečistač „mokro polje“ koji je Mesna zajednica Novo Miloševo izgradila za potrebe svoje kanalizacione mreže.

– GIZ je naš projekat ocenila kao ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, jer je prečistač baziran na biološkom prečišćavanju otpadnih voda i za njegov rad se ne koristi dodatna energija. Namenjen je naseljima sa manjim brojem stanovnika – objasnio je Vojnović i napomenuo da je ideju za izgradnju prečistača dobio posle razgovora sa direktorom „Simensa“ za Hrvatsku.

Projekt menadžerka iz GIZ-a Maša Šašić objasnila je na sastanku u Novom Miloševu da se projekat IMPACT koji sprovodi ova nemačka agencija, odnosi na otpad i otpadne vode u malim opštinama. Kako je istakla, projektom je obuhvaćeno pet pilot opština i sedam lokalnih samouprava koje imaju status privilegovanih partnera.

– U pilot opštinama trenutno analiziramo otpadne vode kako bismo pripremili projekte za upravljanje njima, a u Novom Miloševu smo se upoznali sa jednim od mogućih budućih rešenja tretmana otpadnih voda – pojasnila je Šašićeva.

Nakon prezentacije na temu „mokro polje“ i kanalizacionog rešenja primenjenog u Novom Miloševu, domaćini su goste iz nemačke odveli i u samo postrojenje, kako bi im što bolje pojasnili i približili ovaj način prečišćavanja otpadnih voda.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор