Ambasadori SAD i Nemačke poručuju

Vlada Srbije postigla napredak u reformama

made-in-germany-rs-ekonomija

Vlada Srbije je postigla napredak prepoznavši značaj sprodovođenja ekonomskih reformi kako bi se stvorilo adekvatno poslovno okruženje i ako se to nastavi, privući će još stranih investicija, poručili su sinoć ambasadori SAD i Nemačke Majkl Kirbi i Hajnc Vilhelm na skupu „Nova ekonomija – vizija 2014“, održanom u Beogradu.

– Srbija je na evropskom putu, a to je ključni korak da se uspostavi adekvatno poslovno okruženje. SAD pokušavaju da pomognu u procesu sprovođenja reformi u Srbiji, oko usvajanja zakona o zapošljavanju i zakona u oblasti poljoprivrede i izgradnje – rekao je Kirbi na skupu i naglasio da je vlada Srbije postigla značajne promene rekonstrukcijom, i da to potvrđuje da postoji potencijal za dalji napredak.

Nemački ambasador Vilhelm podsetio je da su dve zemlje već dugo poslovni partneri, i da je njegova zemlja najveći trgovinski partner Srbije. Prema njegovim rečima, nemačke kompanije su do sada otvorile više od 20.000 radnih mesta u Srbiji.

– Mislim da će one nastaviti da dolaze u Srbiju, jer je to uvek bila privlačna lokacija za investicije – istakao je Vilhelm i dodao da pod tim podrazumeva dobro obučenu radnu snagu po povoljnim cenama.

On je ukazao da su se u Srbiji sada popravili i politički uslovi, a da je početak razrešenja pitanja Kosova izuzetno popravilo imidž Srbije i u Nemačkoj i u SAD, ali i u drugim zemljama. Srpska vlada je, naveo je on, preduzela mnoge inicjative u regionu i sada je konstruktivni igrač na tom polju. Ako se tako nastavi, Srbija će privući još nemačkih i stranih kompanija ocenio je Vlhelm, sugerišući da bi srpska vlada trebala ponovo da razmotri pitanje davanja subvencija za zapošljavanje, jer to može presudno da utiče na priliv investicija.

ŠEf sektora za evropske integracije i privredu pri delegaciji EU u Srbiji Frek Janmat rekao je da EU ima dva kriterijuma za ekonomski pristup kada je reč o zemljama kandidatima, a to su postojanje tržišne ekonomije i kapacitet za konkurentnost unutar EU.

– U ovom trenutku nijedna zemlja na zapadnom Balkanu koja je kandidat za članstvo u EU ne može da se smatra tržišnom ekonomijom koja funkcioniše – rekao je on i naveo da u Srbiji postoji problem sa društvenim preduzećima, visokim nivom državnih subvencija i sistemom administriranih cena. Govoreći o konkurentnosti Janmat je ukazao da ne treba da budemo veliki pesimisti pošto su strukturne reforme u Srbiji već stupile na delo, a oko 60 odsto izvoza Srbije odlazi u EU, što predstavlja impresivan nivo.

– Reforme će povećati konkurentnost Srbije i ona će se postepeno navići na takve uslove, pa se može očekivati da će konkurentnost do trenutka pristupanja Srbije EU biti zadovoljavajuća. Srbija treba da bude ambicioznija kada je reč o budžetskom deficitu – rekao je Janmat i naglasio da Evropska komisija može da pruži mnogo konkretnije savete svim zemljama kandidatima, pa i Srbiji.

(NN; Made in Germany RS)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор