Privredni rast Francuske sve bliži rastu Nemačke

made-in-germany-rs-francuska-zastava

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je prognozu ovogodišnjeg privrednog rasta Francuske, koji bi prema oceni stručnjaka ove institucije, u toku naredne godine mogao da se približi privrednom rastu Nemačke.

Kako prenosi agencija „Frans pres“, u prolećnom izveštaju MMF-a prognoza privrednog rasta Francuske za 2014. godinu podignuta je sa 0,9 na jedan posto. Prošlogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je povećan za 0,3 posto, dok predviđanja rasta BDP-a za 2015. godinu ukazuju da će on biti 1,5 posto.

Ukoliko se ova predviđanja ostvare, Francuska će moći da dostigne privredni ritam evrozone, kao i da ostvari privredni rast približan rastu Nemačke, koja se smatra ekonomskim motorom cele Evrope.

Po procenama MMF-a predviđen je ovogodišnji privredni rast Nemačke od 1,7 posto, rast privrede evrozone od 1,2 posto, i Francuske od jedan posto. Naredne godine, privredni rast Francuske trebalo bi da se izjednači sa rastom privrede u evrozoni, što bi prema oceni MMF-a iznosilo 1,5 posto, dok bi predviđeni rast privrede Nemačke bio 1,6 posto.

U izveštaju ove međunarodne institucije navodi se da će stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasti sa prošlogodišnjih 10,8 posto na 11 posto u ovoj godini, dok bi naredne godine trebalo da padne na 10,7 posto. Inflacija u Francuskoj bi u ovoj godini trebalo da bude jedan posto, a u 2015. bi porasla na 1,2 posto. Trgovinski deficit Francuske ove godine trebalo bi da se poveća sa prošlogodišnjih 1,6 posto BDP-a na 1,7 posto, a u 2015. godini predviđa se da će pasti na jedan posto.

Predviđanja francuske vlade ne razlikuju se puno od prognoza MMF-a, jer je vlada u Parizu predvidela ovogodišnji privredni rast od 0,9 posto, a u 2015. Od 1,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор