Privredni rast Srbije zavisi od reformi

made-in-germany-rs-reforme
Ministar privrede Srbije Saša Radulović izrazio je danas u Beču uverenje da će se Srbija, ako bude sprovela potrebne reforme, naći na dobrom putu ka boljem privrednom rastu za koji, kako je istakao, postoji veliki prostor, prenosi agencija „Tanjug“.

Na ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope „Juromani“ (Euromoney), u okviru panela „Evropa: Oporavak i rast“, kojim je otvoren skup, Radulović se sa predstavnicima finansijskih institucija Bugarske i Rumunije složio da je stopa rasta u regionu slabija od potrebne.

– Na prvih 300 evra koje neko zaradi u Srbiji mora da plati porez od 120 evra. Potrebno je smanjiti porez na zarade, jer se zbog ovakve situacije 30 posto bruto domaćeg proizvoda nalazi u zoni „sive ekonomije“. Privatnom sektoru i ljudima treba dati više para za investicije, a slab privredni rast prouzrokovan je ne sprovođenjem neophodnih strukturnih reformi u državi u proteklih 10 godina. Aktuelni Zakon o radu i previsoke poreske stope podstiču „sivu ekonomiju“, pa bi izmena ovog zakona i sprovedena poreska reforma, mogli predstavljati podstrek za privredu – istakao je Radulović.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se rast od jednog procenta, a u narednoj godini rast od 1,5 posto, što je daleko od onoga što je potrebno Srbiji. Radulović je ukazao i da je Vlada u proteklom periodu sprovela značajne reforme, a da je trenutno u njenom fokusu kreiranje dobrog okvira za biznis. S tim u vezi, kako je rekao, radi se na novom zakonu o radu, kao i na regulativi vezanoj za građevinske dozvole, koja je prekomplikovana i problematična, jer ostavlja prostor za korupciju.

– Vlada je indentifikovala ključne oblasti u kojima treba raditi na poboljšanju kako bi se pospešio privredni rast. Stanje u kojem se radi na oporavku privrede je teško, a nezaposlenost u Srbiji je viša od 20 posto. Mi smo mala ekonomija i naš problem je strukturalni, pošto se puno novca troši za ne funkcionalna preduzeća. Ako sprovedemo reforme, uveren sam da ćemo imati veći rast, jer za to postoji veliki prostor – naglasio je Radulović.

Ministar će danas govoriti i na okruglom stolu posvećenom mogućnostima investiranja i poslovanja u Srbiji, na kome će potencijalnim investitorima predstaviti novi regulatorni okvir za privatizaciju, kao i potencijal za „braunfild“ investicije u 153 preduzeća u restrukturiranju i 419 drugih preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

U organizaciji austrijske ambasade u Beogradu, Privredne komore Austrije i Ministarstva privrede Srbije, Radulović će se u sredu sastati sa predsednikom Privredne komore Austrije, Kristofom Lajtlom i sa 47 generalnih direktora najznačajnijih austrijskih kompanija koje imaju poslovni interes u Srbiji. Najavljeno je da će tokom boravka u Beču, Radulović imati brojne bilateralne susrete, kao i sastanak sa predstavnicima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор