Hemofarm postao prvi ovlašćeni privredni subjekt

made-in-germany-rs-hemofarm-zgrada

Farmaceutskoj kompaniji „Hemofarm“ iz Vršca Uprava carina Srbije prvoj je dodelila status ovlašćenog privrednog subjekta, koji mogu dobiti firme samo ukoliko predstavljaju pouzdanog i proverenog partnera.

U saopštenju Uprave carina navodi se da je do sada ukupno pet kompanija podnelo zahtev za odobrenje statusa ovlašćenog privrednog subjekta, a 1. aprila je doneto prvo rešenje o dodeljivanju takvog statusa kompaniji Hemofarm. Kako se dalje ističe, zahvaljujući tom statusu Hemofarm je sada priznat kao siguran partner na carinskom području Srbije. Carinske kontrole robe sada će biti svedene na minimum, što će ovoj kompaniji uštedeti vreme, zbog čega će ona moći više svojih potencijala da uloži u obrt kapitala.

Iz Uprave carina poručuju da je prioritet ove institucije pružanje podrške razvoju privrede Srbije, zbog čega će nastaviti da izdaju odobrenja za primenu pojednostavljenih carinskih postupaka kompanijama koje posluju savesno i u skladu sa zakonom, čime će biti omogućeno njihovo efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

Kako se dalje pojašnjava, sva carinska pojednostavljenja nisu ista, jer većina preduzeća koja posluju u Srbiji nije tehnički spremno za sofisticirana pojednostavljenja koja nalaže uvođenje evropskih standarda na domaće tržište. Takav je slučaj i sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta, koji ne može da dobije bilo ko, već samo kompanija koja je prošla rigoroznu kontrolu svih segmenata svoga poslovanja i za koju je zaključeno da je usvojila stroge evropske standarde, kao i da je sposobna da garantuje bezbednost u proizvodnji, skladištenju i distribuciji robe, kaže se u saopštenju, a prenosi agencija „Tanjug“.

Po ugledu na zakonodavstvo i standarde Evropske unije (EU), Uprava carina je od 1. septembra 2014. godine obezbedila sve neophodne uslove za početak uvođenja sistema ovlašćenih privrednih subjekata, koji predstavljaju najznačajniju novinu u važećem carinskom zakonodavstvu. Kompanije koje od carinske administracije zasluže taj status, predstavljaju pouzdanog partnera i zato mogu da koriste veći broj pogodnosti u carinskom postupku.

Osnovne prednosti koje donosi sistem ovlašćenog privrednog subjekta jesu mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure koja podrazumeva manje kontrola i dokumentacije, prednost pri carinjenju, izbor mesta kontrole, ali i bolji odnosi i priznanja drugih organa državne uprave, kao i bolje pozicioniranje, veća efikasnost i koknkurentnost takve kompanije na tržištu.

Od oktobra 2010. godine Uprava carina je počela sa uvođenjem pojednostavljenih postupaka, pa se do danas neki od vidova takvih pojednostavljenja primenjuju u ukupno 291 kompaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор