Naplata štete u Srbiji za vozilo oštećeno u Hrvatskoj!

made-in-germany-rs-auto-osiguranje

Srpski građani koji na putu kroz Hrvatsku dožive saobraćajnu nezgodu, isto kao i građani Hrvatske koji oštete svoje vozilo u Srbiji, moći će ubuduće da osiguranje naplate u svojoj zemlji i gradu u kojem žive, umesto u državi u kojoj se nesreća desila.

Ovo garantuje postignuti Sporazum o zaštiti posetilaca, koji su potpisali generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Vlasan Manić, i direktor Hrvatske udruge osiguravača, Hrvoje Pauković, prenosi „B92“.

– Sporazum omogućava da nastavite svoje poslovne planove ili turističku posetu, iako ste imali nezgodu, a da štetu naplatitite tek kad se vratite u svoj grad. To nije pogodnost za one kojima je vozilo totalno uništeno, već za one kojima je vozilo oštećeno, ali je i dalje u voznom stanju – objasnio je Manić na potpisivanju sporazuma.

Tom prilikom Pauković je dodao da su se dva udruženja osiguravača dogovorila da, kad se tako nešto dogodi, u najkraćem roku prikupe podatke i dostave ih zemlji partneru. Oštećena strana će, kako kaže, u tom slučaju štetu naplatiti od svoje matične osiguravajuće kuće u svom gradu.

– Ako se desi nezgoda na teritoriji Srbije u kojoj je umešan Hrvatski građanin, on može mirno da produži na odmor ili da obavlja poslove, a kada se vrati kući može da ostvari svoja prava kada je reč o naplati štete od osiguranja – rekao je Pauković.

Manić je podsetio da je Srbija do sada potpisala takve sporazume sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Turskom i Grčkom i najavio da Udruženje osiguravača Srbije planira da do kraja godine ovakav sporazum dogovori i sa Slovenijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор