Članice G20 podstiču globalni ekonomski rast

made-in-germany-rs-g20

Lideri 20 najvećih svetskih ekonomija najavili su primenu mera za podsticanje rasta svojih privreda za dodatnih 2,1 procenat do 2018. godine. Članice veruju u ekonomski rast, uprkos pokazateljima da neke velike svetske privrede opet posustaju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom po završetku samita navodi se da bi primena „Brizbejnskog akcionog plana“ trebalo da podstakne rast privreda zemalja članica G20 za dodatnih 2,1 posto, na već očekivani rast od dva procenta u tom periodu, prenosi agencija „Frans pres“.

„Ovaj plan će povećati vrednost globalne privrede za više od dva biliona dolara i otvoriti milione novih radnih mesta“, istakli su lideri G20 u deklaraciji objavljenoj na kraju samita u Australiji. Toni Abot, premijer Australije izjavio je tim povodom da će se korist od dodatnog ekonomskog rasta osetiti u čitavom svetu, a ne samo u zemljama članicama G20.

– Brizbejnski akcioni plan i strategije pojedinačnih zemalja za privredni rast i zapošljavanje su javno objavljeni kako bi ljudi u čitavom svetu mogli da vide šta smo mi obećali, da nas drže za reč i svedoče o našem napretku – naglasio je Abot.

Američki predsednik Barak Obama sinoć je izjavio da SAD ne mogu da nose čitavu svetsku privredu na svojim leđima i dodao da ostale članice G20 moraju više da učine kako bi podstakle ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

– Zato ovde u Brizbejnu G20 ima odgovornost da nešto preduzme, da podstakne tražnju i više uloži u infrastrukturu i otvaranje dobrih radnih mesta za građane svih naših država – rekao je Obama.

Na samitu G20 postignut je i dogovor o globalnoj inicijativi da se nadoknadi makar deo manjka od 70 biliona dolara, koliko je do 2030. godine potrebno uložiti u infrastrukturu zarad povećanja produktivnosti. Budući Centar za koordinaciju rada G20 na infrastrukturi, na čemu će sarađivati vlade, privatni sektor, multinacionalne razvojne banke i druge međunarodne organizacije, biće smešten u Sidneju. Lideri najrazvijenijih industrijskih zemalja sveta na samitu u Brizbejnu podržali su i globalnu akciju protiv utaje poreza od strane multinacionalnih kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор