Nemci spremni na viši porez radi pomoći siromašnoj deci

made-in-germany-rs-siromasan
Prema anketi koja je danas objavljena u onlajn izdanju nemačkog političkog magazina „Špigl“, većina Nemaca, ili 66 posto građana, pristalo bi na povećanje poreza kako bi se pomoglo siromašnoj deci i mladima u ovoj evropskoj zemlji, izveštava „Blic“.

– Ove brojke ne ostavljaju mesta za interpretaciju. Građani Nemačke vide svoje društvo i državu potpuno jasno, kao i njenu obavezu da odlučnije nego do sada krene u borbu protiv dečijeg siromaštva – izjavio je Tomas Kriger iz nemačkog društva za pomoć deci.

Studija Instituta WSI, koju je ekskluzivno pre nekoliko dana objavio nedeljnik „Špigl“, pokazala je da 2,4 miliona dece i mladih u Nemačkoj, odnosno njih oko 19 posto živi u siromaštvu. U studiji se navodi da roditelji ove dece i omladine, na mesečnom nivou raspolažu sa manje od 60 posto prosečne neto zarade u državi, koja za bračni par sa jednim detetom iznosi 1.564 eura.

Prema objavljenim podacima, po prvi put se može videti i na regionalnom nivou gde u Nemačkoj žive najsiromašnija deca. Siromaštvo najčešće pogađa decu u pokrajini Meklenburg – Prednja Pomeranija, na obalama Baltika i uz granicu prema Poljskoj. Prosečan broj siromašne dece u tim oblastima iznosi 33,5 posto, što znači da je na udaru bede svako treće dete. Kako statistika dalje pokazuje, u pokrajini Meklenburg, koja se bori sa problemima u privredi i neonacistima u parlamentu, 46.336 dece ispod 15 godina, ili njih 25,1 posto živi isključivo od socijalne pomoći svojih roditelja.

Najmanje siromaštva među decom je u pokrajini Bavarska, u regionu Regenzburga, gde je 9,9 posto dece pogođeno siromaštvom, što je duplo manje nego na nivou cele savezne države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор