Nemačka omogućila dvojno državljanstvo deci imigranata

made-in-germany-rs-nemacki-turski-pasosi

U Nemačkoj će biti olakšano dobijanje dvojnog državljanstva za decu stranih državljana koji žive na teritoriji ove evropske zemlje, pošto je u Bundestagu izglasan zakon namenjen pre svega deci turskih imigranata, prenosi agencija „Beta“.

Protiv ovog zakona glasalo je 111 poslanika Donjeg doma nemačkog parlamenta, dok ga je njih 463 podržalo. Inače, nakon parlamentarnih izbora 2013. godine u Nemačkoj, Socijaldemokratska stranka (SPD) postavila je donošenje ovakvog zakona kao uslov za svoje učešće u „velikoj koaliciji“ sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Deca stranaca rođena u Nemačkoj do sada su morala da se od svoje 18 do 23 godine, odluče i izaberu između nacionalnosti svojih roditelja ili nemačke nacionalnosti. Njima je sada omogućeno da imaju dva pasoša, ukoliko su živeli najmanje osam godina u Nemačkoj, ili ako su u ovoj zemlji pohađali školu najmanje šest godina.

Procenjuje se da će od ove nove mere pogodnosti imati pre svega mladi Turci druge i treće generacije. Za građane EU i Švajcarske novim zakonom ništa se ne menja, jer oni već mogu da dobiju dvojno državljanstvo nakon osam godina provedenih u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор