Po kvalitetu logistike Nemačka prva u svetu

made-in-germany-rs-logistika

Među 160 država u svetu, koje su bile obuhvaćene istraživanjem Svetske banke, najbolji kvalitet logistike ima Nemačka, a najlošiji Somalija.

U izveštaju Svetske banke navodi se da su države rangirane prema nekoliko kriterijuma, među kojima su najznačajniji efikasnost carine, kvalitet infrastrukture, kvalitet transporta i vreme isporuke. Podaci su prikupljeni istraživanjem sprovedenim u više od 1.000 logističkih kompanija, prenosi agencija „Tanjug“.

Kao i prethodna istraživanja, tako je i ovogodišnje pokazalo da su prvih 10 zemalja u svetu po kvalitetu logistike, upravo zemlje sa najvećim dohotkom. Tako se na drugom mestu, iza Nemačke nalazi Holandija, sledi Belgija, a četvrto mesto zauzima Velika Britanija.

Prema indeksu logističkog učinka (LPI) Svetske banke, Hrvatska se na listi našla na 55. mestu i spustila se za 13 mesta u odnosu na 2012. godinu, javlja portal „Biznis.hr“. U Srednoj i Istočnoj Evropi, ispred Hrvatske su Češka na 32. mestu, Mađarska na 33. mestu, Slovenija na 28. i Slovačka na 43. mestu, a ispred su i Rumunija na 40. mestu, kao i Bugarska na 47.

Tokom poslednjih godina, uporedo sa padom carinskih stopa u svetu, logistika i ostali aspekti svetske trgovine dobijaju sve više na značaju kao prostor za smanjivanje troškova trgovine. Istraživanje Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma iz 2013. godine, pokazalo je da smanjivanje transportnih troškova i nepotrebne birokratije u trgovini, može obezbediti značajan podsticaj ukupnom bruto domaćem proizvodu.
Indeks logističkog učinka (LPI) Svetska banka kreira na svake dve godine, počev od 2007. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор