Zbogom Windows XP – nemačke firme lakomislene

made-in-germany-rs-windows-xp

Po sprovedenoj anketi, mnoga nemačka preduzeća koriste zastarele računare sa Windows XP-om i pored toga što Microsoft 8. aprila 2014. obustavlja podršku ovog popularnog operativnog sistema.

To znači da Windows XP iz sigurnosnih razloga posle 8. aprila ne bi trebalo da se koristi na poslovnim računarima, pogotovu ako isti imaju pristup internetu. Skoro posle 13 godina, od kako je Microsoft uveo ovaj operativni sistem, neće se vise izbacivati sistemski apdejti, nego samo još virusne signature za interni zaštitni program „Security Essentials“. Ali i pored ove virusne zaštite, korisnici se bez sistemskih apdejta izlažu velikom riziku.

Bitkom savetuje preduzećima da povodom ovog pitanja reaguju što pre, jer će hakeri još lakše moći da iskoriste sistemske rupe i da uđu u lokalnu mrežu. A, tada je jako lako naneti štetu pogođenoj kompaniji. Svakako pored toga još i raste rizik sistemskih grešaka i pada sistema, koji prouzrokuje velike troškove.

Mnogi ne planiraju menjanje sistema

Po aktuelnim rezultatima ankete koje je sproveo „TecChannel“ među 700 servisnih IT firmi koje obslužuju srednja preduzeća, još uvek se mnogo koriste računari sa Windows XP-om. Od toga je 5% firmi u kojima je XP na svim kompjuterima. 1/3 planiraju da do 8. aprila pređu na drugi operativni sistem, dok 22% planira kasniji termin. „Zastrašujuće je da 27% firmi sa XP-om nemaju planove za migraciju“- izjavljuje „TecChannel“.

Sa druge strane velike kompanije su očigledno daleko obazrivije. Kod majkrosoftovih mušterija se prelazak na aktuelne operativne sisteme uveliko odvija punom parom. Od 500 kompanija ostalo je još 22 koje su još ocenjene kao rizične – izjavljuje Jakob Gürtler (Windows šef za Nemačku). Ukupni broj računara sa Windows XP-om u nemačkim firmama procenjuje se između 11 i 30% od ukupno 60 miliona. Zabrinutost za srednja preduzeća u vezi velikog broja XP računara iskazuje i Microsoft. U firmama sa 5 do 250 zaposlenih, postoji verovatnoća da će migracija na nove operativne sisteme biti prekasno izvedena – rekao je Gürtler.

Windows 7 omiljeniji od Windows 8

Firme koje prelaze na noviji operativni sistem biraju u 65% Windows 7, a samo 13% žele da pređu na aktuelni Windows 8, tvrdi „TecChannel“. Ostalih 22% firmi neće uopšte više da koriste Windows, nego prelaze na alternativne sisteme kao što je na primer Linux.

Zašto toliko malih i srednjih firmi nije odlučna, dovodeći sopstvenu sigurnost  u pitanje i toliko dugo se vezuju za stari i uskoro nesigurni operativni sistem, pokušava da odgovori anketa:
Ove firme koriste prilagođene sopstvene ili kupljene programe koji ne funkcionišu sa novijim sistemima. Većina njih navode kao razlog za ne menjanje postojećeg operativnog sistema, manjak tehničkih sredstava i radne snage, kao i naravno predstojeće troškove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор