Traže se srpski dobavljači za nemačke firme

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Dvadesetak preduzeća iz Nemačke koja posluju u oblasti metaloprerađivačke industrije zainteresovano je da pronađe dobavljače u Srbiji, rečeno je juče na skupu u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici.

Kako je tom prilikom objasnio Milan Krstić, biznis konsultant Delegacije nemačke privrede u Srbiji, interesovanje je iskazala većina od 25 nemačkih firmi, koliko ih se prijavilo za učešće u projektu “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana”.

– Traže se metaloprerađivači, prerađivači plastike, kao i dobavljači iz još nekoliko branši, ali u manjem opsegu. Oni konkretno traže partnere koji će ih snabdevati gotovim proizvodima i polufabrikatima, a među njima su i kompanije koje proizvode komponente za autoindustriju. Finale ovog projekta biće 9. juna na jednodnevnoj konferenciji u Minhenu, gde će zainteresovane nemačke i srpske kompanije i njihovi predstavnici moći da se upoznaju, predstave jedni drugima i eventualno uspostave saradnju. Očekujemo da će se na tom događaju pojaviti oko 20 firmi iz Nemačke i oko 100 firmi iz Srbije i regiona. Očekujemo da će najviše firmi biti iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Slovenije – kaže Krstić.

On je naglasio da se radi o inicijativi iz Nemačke, koja se realizuje uz podršku Ministarstva energetike i privrede Nemačke, a da su je podržale i nadležne institucije iz Srbije, kao što su Privredna komora (PKS) i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), prenosi agencija „Tanjug“.

U Regionalnoj privrednoj komori u Subotici takođe je predstavljen i Seniorski ekspertski servis, kao neprofitna organizacija koju subvencioniše nemačka država, a koja se bavi posredovanjem u angažovanju nemačkih penzionisanih eksperata u malim i srednjim preduzećima i institucijama, kako u Srbiji tako i u celom svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор