Nemačka priznaje srpske vozačke dozvole

Više od 250.000 srpskih gastarbajtera koji zvanično žive u Nemačkoj, neće morati u sledećoj godini ponovo da polažu vozački ispit u ovoj zemlji, što znači da će svako od njih uštedeti po 1.000 eura, koliko iznosi cena ispita.

Nemačka će u januaru 2017. priznati srpske vozačke dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine. Besplatnom zamenom srpskih dozvola za nemačke, srpski gastarbajteri u Nemačkoj uštedeće samo na dozvolama za B kategoriju, oko četvrt miliona eura, piše „Kurir“.

– Obavešteni smo da je sa nemačke strane u toku završna procedura za zaključenje sporazuma između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i da se njegovo potpisivanje očekuje početkom naredne godine – potvrđuju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako dalje objašnjavaju, ovim sporazumom je predviđeno da vlasnici važećih srpskih vozačkih dozvola, koji u Nemačkoj imaju prebivalište duže od šest meseci, neće ponovo morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, što je do sada bila praksa.

– Oni u svakom trenutku po dolasku u Nemačku mogu da zamene svoju vozačku dozvolu za nemačku iste kategorije, bez obaveze polaganja teorijskog i praktičnog vozačkog ispita i bez provere vida, pod uslovom da već imaju ili će imati uobičajeno prebivalište u toj zemlji od najmanje 185 dana – ističu u ministarstvu.

Beograđanin Milovan Božović koji već tri godine radi i živi sa porodicom u nemačkom gradu Lipštatu, kaže da će priznavanje vozačkih dozvola obradovati sve Srbe u Nemačkoj.

– Niste ništa lepše mogli da mi kažete. Osim što neću morati da platim 1.000 eura, neću morati ni da smišljam kako da uskladim posao i čuvanje dece sa obukom i polaganjem vozačkog ispita – kaže Božović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор