Nemačka smanjuje uticaj na televiziju ZDF

made-in-germany-rs-zdf-logo

Ustavni sud Nemačke odlučio je da se smanji uticaj države na drugi kanal javne televizije ZDF, smanjivanjem broja državnih predstavnika u organima kontrole.

Broj „političkih“ predstavnika koje postavljaju vlada, parlament i političke stranke, biće smanjen najviše na trećinu od ukupnog broja članova organa kontrole. U odluci suda se saopštava da „Imperativi kojima podleže nacionalna televizija zabranjuju instrumentalizaciju od strane države i zahtevaju u organima kontrole veće prisustvo članova koji nisu deo državnog aparata“, prenosi agencija „Beta“.

Televizija je u svom saopštenju pozdravila ovakvu odluku suda i ocenila da će ona doprineti povećanju „nezavisnosti ZDF-a u interesu građana i građanki“.

U televizijskom savetu tog TV kanala, koji je jedan od tri organa uprave, sada su sa državnim aparatom povezana 34 od 77 članova, što predstavlja 44 procenta od ukupnog članstva. U bordu direktora nadležnom za nadgledanje rada direktora televizije, šest od 14 članova je takođe povezano sa državom.

Sud je ovu odluku doneo nakon što je nadzorni odbor televizije odbio da produži ugovor jednom uredniku ZDF-a zbog bliskosti sa konzervativcima, iako je direktor televizije želeo da ga vrati na posao.

Ovakva odluka mogla bi da se odrazi i na prvi kanal nemačke televizije ARD čiji je predsednik Luc Marmor, danas pozdravio stav Ustavnog suda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор