Nemci veruju novoj srpskoj vladi i spremni su da pomognu

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Šef pregovaračkog tima vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je da nova vlada Srbije uživa punu političku podršku i poverenje vlade Nemačke.

– Veoma smo zadovoljni prijemom, razgovorima i atmosferom u Berlinu, a niko od naših nemačkih sagovornika nije imao ni jedan negativan stav o tome što Sbija planira da do kraja 2018. godine završi pregovarački proces sa Evropskom unijom – rekla je Miščević za agenciju „Tanjug“.

Miščević je istakla da je podrška nemačke kancelarke Angele Merkel novoj vladi i srpskom premijeru, bila odlična prilika da se razgovara o planovima vlade Srbije u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu, kao i o tome kako se svi ti planovi odražavju na pregovore o članstvu Srbije u EU.

Miščević je prvi visoki predstavnik nove vlade Srbije koji je posetio zvanični Berlin kako bi se sastao sa nemačkim političarima, zaduženim za pitanja proširenja EU, evropsku politiku nemačke vlade i Bundestaga, ali i nemačkog civilnog društva. Miščević je razgovarala sa načelnikom Odeljenja za evropsku politiku u Kancelarskoj službi Nikolaus Majer-Landrutom, sa državnim ministrom inostranih poslova, Socijaldemokratom Mihaelom Rotom i članovima Odbora Bundestaga za pitanja EU. Među njenim sagovornicima bili su i Kristof Reclaf, direktor Odseka za proširenje EU u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova, šef Odeljenja za EU u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jerg Bentman, poslanici Bundestaga iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije Ahim Post, Ditmar Nitan i Aksel Šefer, kao i poslanik Hrišćansko-demokratske unije Peter Bajer. Miščević se susrela i sa spoljnopolitičkim portparolom Demohrišćana Filipom Misfelderom i sa generalnim sekretarom Evropskog pokreta Nemačke Berndom Hitemanom.

– Kada razgovarate sa Evropskom unijom ne razgovarate samo sa Briselom, nego mnogo više sa zemljama članicama, među kojima Nemačka ima vodeće i najznačajnije mesto. Naišli smo na veliko razumevanje svih naših ideja. Ono što se vrlo jasno može čuti, a tu su i političari i predstavnici civilnog društva bili izričiti, jeste poverenje u političku elitu Srbije, što je nešto na šta mi nismo navikli. Ovo poverenje povezano je sa reformama u Srbiji, kao i sa pitanjem dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer se u Berlinu prati šta govori Evropska komisija o dosadašnjem toku razgovora sa Srbijom. Svi naši nemački partneri su naglasili da Srbija ima kapacitet i istakli spremnost da nam pomognu, a na tom poverenju može se graditi partnerstvo. U Berlinu smo predstavili naše osnovne ideje o potrebi ekonomskih reformi, konsolidacije, teških mera štednje, izmena zakona i sve to povezali sa procesom pregovora. Nemačka je veoma zainteresovana da nam pomogne u reformama, između ostalog, i tako što će nam pomoći da razumemo šta su to evropski standardi – objasnila je Miščević.

Ona je navela da se u Berlinu razgovaralo o poglavljima 23 i 24 kao i 35, ali i o pitanjima vezanim za upravo usvojeni Nacrt nemačkog zakona o azilantima, kojim je Srbija proglašena sigurnom zemljom porekla, što, kako je uverena, može dovesti do smanjenja broja zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj. Ona je rekla da se razgovaralo i o vladavini prava, budućoj saradnji ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Nemačke, o finansijskog kontroli trošenja budžetskih sredstava i drugim pitanjima vezanim za evropsku budućnost Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор