Ekonomski rast Nemačke može biti opasan

Snažan rast nemačke ekonomije, koji će se nastaviti i u narednoj godini, mogao bi da napravi probleme nemačkoj politici i privrednicima, ističe se u najnovijoj analizi Saveta ekonomskih stručnjaka ove zemlje.

Do kraja ove godine najveća evropska ekonomija će porasti za 2 procenta, a stručnjaci procenjuju da će njen rast u sledećoj godini iznositi 2,2 posto. Novom analizom korigovane su i povećane ekonomske prognoze iz marta meseca, kojima je za ovu godinu najavljivan rast od 1,4 posto, a za sledeću 1,6 posto.

Ekonomisti naglašavaju i upozoravaju da je ekonomija Nemačke u naglom usponu, zbog čega postoji opasnost od “pregrevanja”, odnosno da bi ekonomija mogla da nastavi rast po bržim stopama od onih koje može da održi u dužem roku, prenosi agencija „Srna“.

Ipak, ovakav rast obezbeđuje novoj nemačkoj vladi mnoštvo mogućnosti za modernizaciju ekonomije. Stručnjaci stoga savetuju da vrh države smanji javni dug, ukine ili smanji neke poreze, prvenstveno za srednju klasu, da uvođenjem inovacija stvori podsticajno okruženje za digitalnu privredu, kao i da ukine svojevrsni solidarni dodatak, uveden nakon ujedinjenja Nemačke radi pomoći u podmirenju troškova.

Ekonomisti, takođe, upozoravaju da se na nemačkom tržištu već mogu videti nestašice kvalifikovanih radnika u određenim područjima, što predstavlja rizik koji će dalje rasti, budući da se radnici iz nemačke “bebi-bum generacije” sada već pripremaju za odlazak u penziju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор