Ambasador Nemačke najavio dolazak „Mercedesa“ i „Lidla“

made-in-germany-rs-mercedes-logo
Nemački ambasador Hajnc Vilhelm najavio je u intervjuu za Blic, da će ove godine „Mercedes“ sklopiti strateško partnerstvo s „Ikarbusom“, a da je namera kompanije „Lidl“ da otvori u Srbiji bar 15 prodavnica u isto vreme.

– U Zemunu će biti pokrenut „Mercedesov“ proizvodni program, od kombija do turističkih i gradskih autobusa. U Nemačkoj bi se proizvodile šasije, dok će se u „Ikarbusu“ raditi sve ostalo. „Lidl“ je u Srbiji već kupio deset parcela za gradnju i želi da ih kupi još. Problem je što kompanijama nije lako da dođu do zemljišta i tu bi trebalo da Vlada pomogne. Investitorima je potrebna sigurnost u pogledu vlasništva, jer ne žele da ulože milione eura, a da nisu sigurni da li su zaista vlasnici zemlje na kojoj će graditi objekat – rekao je Vilhelm.

Lidl Logo
Na pitanje šta nam zameraju nemački ulagači, Vilhelm je odgovorio da je to sigurnost u slučajevima kada se radi o pravnim problemima, i dodao, da sudstvo nije dovoljno efikasno i da su nekada potrebne godine da bi se presuda sprovela. Kako kaže, „to je možda i najvažniji problem u Srbiji za investitore“.

Kada se radi o mogućem uvođenju viza srpskim državljanima za ulazak u neke evropske zemlje, ambasador Nemačke je rekao da „ne očekuje da će bilo koja zemlja EU preduzeti incijativu da uvede vize Srbiji“.

– Broj azilanata iz Srbije je porastao u prošloj godini i to nije normalan tok. Srbija, međutim, sada nema problem, je su okolnosti manje-više normalne“, smatra nemački ambasador.

On je rekao i da ceni to što Srbija koja želi da postane članica EU, ima kontakte sa drugim državama, kao što su tradicionalno bliski odnosi sa Rusijom, kontakti sa Kinom, a naveo je i „Etihad“, koji je kako kaže, „postao veliki partner Srbije“.

– Za pohvalu je to što se Srbija trudi da poboljša odnose sa svim susedima, a dolazak albanskog premijera u Beograd je istorijski momenat. Srbija danas ima daleko bolji položaj u regionu – ocenio je ambasador Vilhelm.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор