U centru Hamburga neće biti automobila

made-in-germany-rs-klona-automobila
Da bi smanjile zagađenje vazduha i nivo buke, Vlasti Hamburga planiraju da do 2034. godine, potpuno zabrane putničkim automobilima pristup centru grada, prenosi „B92“.

Ovakav plan je deo projekta „Green Network“, i predviđa da se vozilima zabrani ulazak u 40 odsto urbanih delova ovog nemačkog grada. Istim projektom planirano je da se gradski centar pretvori u mrežu parkova, vrtova, rekreativnih površina i igrališta.

Angelika Fritsch, portparol gradskih vlasti, objasnila je da treba očekivati da se u narednih 15 do 20 godina stanovnici Hamburga i turisti kreću kroz gradski centar isključivo javnim prevozom, biciklima ili peške. Ona je dodala da će grad, osim što će biti oslobođen od saobraćajne buke, biti i zeleniji, pa samim tim i daleko prijatniji za život. Sprovođenjem ovog ambicioznog plana „Hamburg će dati svoj doprinos globalnom smanjenju emisije CO2 u atmosferu“, naglasila je Fritsch.

Naime, klimatskim promenama koje nastaju kao posledica globalnog rasta temperature zbog povećane emisije ugljen-dioksida u atmosferu, direktno je ugrožena nemačka luka koja je ušćem reke Elbe povezana sa Severnim morem. U proteklih 60 godina, prosečna temperatura u Hamburgu porasla je za 1,2 stepena Celzijusa, dok se nivo mora podigao za 20 cm. Kako naučnici predviđaju, ako ovakav trend bude nastavljen, ovaj nemački grad će u budućnosti, kao i mnogi drugi priobalni gradovi u svetu, biti na direktnom udaru oluja i poplavnih talasa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор