Izbori neće ugroziti EU integracije Srbije

made-in-germany-rs-eu
Srpski zvaničnici zaduženi za evropske integracije poručuju da proces pregovora o pristupanju Srbije EU neće trpeti zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

Branko Ružić, ministar bez portfelja u ostavci, zadužen za evropske integracije, izjavio je za „Danas“ da je dinamika skrining sastanaka jasno utvrđena.

– Članovi pregovaračkih grupa su ljudi iz ministarstava i oni se ne menjaju promenom vlade. Državni sekretari koji su šefovi tih grupa mogu biti promenjeni, ali bez obzira na to, ništa se u procesu pregovaranja neće suštinski promeniti tokom perioda formiranja vlade, a ni nakon njenog uspostavljanja – objašnjava Ružić.

Njegova koleginica u ovom poslu, Tanja Miščević, na pitanje kako će se skrininzi odvijati nakon izbora 16. marta, kaže da je u ovoj godini pred Srbijom 50 sastanaka, i da se posle raspisivanja izbora ništa nije promenilo, ni u rasporedu, niti što se tiče zainteresovanosti i pripremljenosti srpskog pregovaračkog tima.

Predstavnici evropskog pokreta u Srbiji takođe su ukazali na važnost nesmetanog nastavka pregovačkog procesa, apelujući da predizborna zauzetost političkih aktera ne sme uticati negativno na pripreme Srbije za pregovore, jer bi to moglo dovesti do odlaganja početka važnih reformi. Evropski pokret u Srbiji očekuje primenu Briselskog sporazuma i punu posvećenost nastavku dijaloga Srbije i Prištine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор