Najveći zagađivač u EU je Nemačka

made-in-germany-rs-eu

Nedavno objavljeni zvanični podaci evropske Službe za statistiku „Evrostat“ pokazali su da je Nemačka najveći zagađivač u Evropskoj uniji, budući da je emisija ugljen-dioksida (CO2), nastalog sagorevanjem fosilnog goriva u toj zemlji, prošle godine porasla za dva procenta na 760 miliona tona, prenosi agencija „Tanjug“.

U izveštaju „Evrostata“ navodi se da je u 2013. godini emisija ugljen-dioksida smanjena širom Evropske unije u proseku za 2,5 posto, ali i da je istovremeno porasla u šest njenih članica, a naročito u Nemačkoj.

Rast emisije CO2 od 6,8 posto registrovan je u Danskoj, u Estoniji se povećao za 4,4 posto, u Portugaliji 3,6 posto, Francuskoj 0,6 posto i u Poljskoj za 0,3 posto.

Na Kipru je registrovan najveći pad emisije CO2 u atmosferu i to za 14,7 posto, na drugom mestu po smanjenju zagađenja je Rumunija sa padom od 14,6 posto, a zatim i Španija sa 12,6 posto smanjenja emisije CO2.

Industrija Evropske unije tokom prošle godine u atmosferu je izbacila 3,35 milijardi tona CO2, što je nešto manje od 3,43 milijarde tona koliko je bilo registrovano zagađenje u 2012. godini. Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Poljska, Španija i Holandija zajedno emituju 77 posto od celokupne emisije CO2 u EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор