Nemačka Americi uvodi ekonomske sankcije?

made-in-germany-sad-zastava
Pregovori Nemačke i Amerike o zabrani međusobnog špijuniranja zapali su u ćorsokak, dok neki političari predlažu uvođenje ekonomskih sankcija SAD, pišu nemački mediji.

– Amerikanci jedino razumeju jezik ekonomije – rekao je predlažući sankcije, Štefan Majer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), „sestrinske“ partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Nemački list „Ziddojče cajtung“ tvrdi da Nemačka neće dobiti ništa, pozivajući se na informacije iz nemačkih pregovaračkih krugova, po kojima Amerikanci ne žele čak ni da obećaju da će prestati da prisluškuju članove nemačke vlade.

Filip Misfelder, ekspert za spoljnu politiku CDU i koordinator vlade za transatlanske odnose, zahtevao je čvrst nastup vlade u Berlinu tokom pregovora sa Belom kućom. On nije objasnio kako bi to trebalo konkretno da izgleda, ali je odbio zahteve za uvođenje sankcija SAD, uz obrazloženje da bi „time Nemačka zasekla u sopstveno tkivo“. Misfelder je predložio da tokom ovih pregovora o stvaranju slobodne zone sa Amerikom, nemačka strana dosledno zastupa nemačke i evropske interese i da ne izlazi previše u susret američkim interesima.

Zvaničan stav Berlina glasi da je „nemačka vlada u pregovorima sa američkim partnerima, kako bi se saradnja službi dve države postavila na nove osnove“, dok je jedino što je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio bilo da „razgovori traju“. Predsednik poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije Tomas Operman upozorio da ne bi bilo dobro odustajanje od pregovora o slobodnoj zoni, jer bi to „promenilo politički karakter odnosa sa Amerikom“.

U aferi prisluškivanja nije bila pošteđena ni kancelarka Angela Merkel, čiji su mobilni telefoni, prema saznanjima medija u Nemačkoj, Američke tajne službe takođe prisluškivale.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор