Registar loših firmi do kraja godine

made-in-germany-rs-klaser
Kako je juče najavila Agencija za privredne registre (APR), Srbija bi do kraja ove godine mogla da dobije kompletan registar vlasnika i direktora firmi u blokadi, kojima neće biti dozvoljeno dalje da posluju i otvaraju nova preduzeća sve dok traje blokada.

Zvonko Obradović, direktor APR izjavio je agenciji „Beta“ da je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika deset institucija, koja priprema nacrt Zakona o privremenom ograničavanju prava za obavljanje privredne delatnost, što će predstavljati pravni okvir za formiranje registra diskvalifikovanih preduzetnika i menadžera.

– U situacijama tokom trajanja blokade računa neke firme i zabrane njenog poslovanja, vlasnici takvih privrednih društava ili direktori koji su doveli preduzeća u takvo stanje, neće moći da otvaraju nove firme – rekao  je direktor APR Obradović.

Suština najavljenog Zakona odnosila bi se na privremeno ograničavanje prava na obavljanje poslovanja i registrovanja privredne delatnosti, koje će se, kako kaže Obradović,  primenjivati u određenim situacijama, s ciljem da se poveća pravna sigurnost. Iste sankcije važile bi i za one kojima je sud izrekao meru ograničavanja poslovanja.

– Postoji inicijativa da se ovaj Zakon odnosi i na druga povezana lica, i taj će predlog biti podrobno razmotren – rekao je direktor APR i objasnio da bi odgovor na taj zahtev mogao da se reši kroz povezivanje ovog registra sa bazama matičnih knjiga i drugih evidencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор