Koliko će trajati i koja je cena koštanja pregovora sa EU

made-in-germany-rs-eu
Juče su u Briselu zvanično otvoreni pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, zajedničkim sastankom Vlade Srbije i ministara Evropske unije.

Iako od potpisivanja sporazuma o pridruživanju do ulaska u EU, pregovori o članstvu traju u proseku od pet do sedam godina, srpska strana je uverena da taj proces može biti gotov do 2018. godine, a da Srbija može postati punopravna članica već 2020. godine.

Aleksander Grunauer, vođa projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), izjavio je za „Blic“ da naziv pregovori možda nije previše adekvatan za sam proces koji sledi, u smislu da se najveći deo odnosi na usklađivanje srpskog zakonodavstva sa „pravilima koje važe u tom klubu EU“.

– U suštini, u skoro 90 posto situacija mi prihvatamo te standarde, a o ostalih deset možemo da pregovaramo, objasnio je Grunauer.

Slavko Linić, hrvatski ministar finansija prošle godine je saopštio da ulazak u EU Hrvatsku košta 616,8 miliona evra i da bi taj iznos trebalo da bude pokriven privrednim rastom. Cena koštanja pregovora sa Evropom svakako da nije mala, međutim tu bi u svemu trebalo očekivati pomoć Unije, a Srbiji na raspolaganju stoje sredstva iz IPA pretpristupnih fondova. Visina tih sredstava za zemlje zapadnog Balkana i Tursku u budžetskom periodu od 2014. do 2020. godine, iznosi 11,6 milijardi evra. U prvoj polovini ove godine biće tačno određeno koliko će svaka zemlja dobiti od tih sredstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор