Najviše nemačkih donacija Srbiji

Od 2000. godine do kraja septembra 2013. godine Srbija je dobila 797,79 miliona dolara donacija u novcu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, najviše gotovine stiglo je iz Nemačke, skoro 173 miliona dolara, zatim iz Belgije 103 miliona dolara, dok su nam SAD pomogle sa ukupno 85 miliona dolara.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, donacije u devizama u korist državnih organa i organizacija uplaćuju se preko računa Narodne banke Srbije u inostranstvu. Državni organi, opštine, javna preduzeća, ustanove i neprofitne i humanitarne organizacije koje po zakonu mogu da primaju donacije, po podacima NBS, najviše su dotirane tokom 2002. godine sa 128,7 miliona dolara. U toj godini najviše donacija je stiglo od Evropske unije kao makrofinansijska pomoć, ukupno 109,7 miliona dolara. U 2010. godini u Srbiju je stiglo 113,97 miliona dolara gotovinskih donacija, a više od polovine ili 66 miliona dolara, stiglo je od Evropske komisije kao pomoć srpskom Ministarstvu finansija. U svakoj od preostalih godina tokom ovog perioda, donacije su bile znatno manje, da bi u 2012. godini pristiglo 59,37 miliona evra, što je i najmanji godišnji iznos stranih donacija.

Narodna banka vodi evidenciju i o donacijama u robi, koje su državni organi i organizacije dobile po osnovu međudržavnih sporazuma, a takvih je sporazuma svega dva, potpisanih sa vladama Kine i Japana. Iz Kine je u Srbiju došla pomoć u vrednosti od 140 miliona juana, što je po trenutnom kursu negde oko 23 miliona dolara, dok nam je Japan poslao donaciju u robi vrednu 8,12 miliona jena, što iznosi oko 78 miliona dolara.

Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, u izjavi za „Vešernje novosti“ najavljuje nastavak evropske podrške našoj zemlji i naglašava da Srbija dobija najviše sredstava od svih zemalja kandidata za EU, u proseku 200 miliona evra godišnje.

– Već smo opredelili isti nivo pretpristupnih fondova za narednu godinu, a u periodu 2014-2020. izdvojićemo slične iznose pomoći kako bismo osigurali napredak Srbije u reformama koje se tim sredstvima pomažu – rekao je Devenport i istakao da je Unija najveći donator u Srbiji, za koju je od 2000. godine do danas izdvojila preko dve i po milijarde evra bespovratnih sredstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор