Nemačkih investitora u Srbiji sve je više

made-in-germany-rs-stratic-logo

U Srbiji uveliko posluje nekoliko stotina nemačkih privrednika, a investitori iz vodeće evropske ekonomije i dalje su zainteresovani za ulaganja u našu zemlju.

Na listi najvećih ulagača u Srbiji, Nemačka se nalazi na četvrtom mestu. Od 2005. do 2011. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, iz Nemačke je u Srbiju stiglo više od milijardu eura investicija, pišu „Večernje novosti“.

Nemačka kompanija „Stratik“ za proizvodnju robe od kože i sintetičkih vlakana, najavila je otvaranje pogona u Bačkoj Palanci, u kome će posao naći 600 radnika. Predstavnici Opštine Ćuprija nedavno su potpisali memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom „Trajk lajt“, koji bi uskoro trebalo da rezultuje ugovorom o izgradnji fabrike za proizvodnju auto-delova i zapošljavanjem oko 500 meštana Ćuprije i okolnih mesta. Obe ove najnovije nemačke investicije trebalo bi da budu realizovane do kraja tekuće godine.

Delegacija nemačke privrede u Srbiji raspolaže podacima koji govore da u našoj zemlji trenutno posluje oko 400 kompanija čiji su osnivači nemačka pravna lica, uz ukupno radno angažovanje od oko 30.000 radnika.

– U Srbiji je poslovno aktivno i oko 40 nemačkih proizvodnih kompanija koje su u potpunosti izvozno orijentisane, uglavnom ka zemljama Evropske unije. Zahvaljujući tim kompanijama Srbija je tokom poslednjih godina rapidno smanjila svoj spoljno-trgovinski deficit sa Nemačkom, a u prošloj godini zabeležila je i rekordan izvoz u ovu zemlju od 1,2 milijarde eura – kaže Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Kako Vučković navodi, najprivlačnije delatnosti za nemačke investitore do sada su bile oblasti auto-industrije, farmacije, hemije, tekstila i elektronike, dok u perspektivne delatnosti spadaju poljoprivreda i energetika, pre svega u domenu obnovljivih izvora energije. Po njegovim rečima, Delegacija nemačke privrede u Srbiji trudi se da raznim kanalima zainteresuje mala i srednja preduzeća u Nemačkoj za Srbiju kao dobroj investicionoj lokaciji i pored činjenice da u našoj zemlji još uvek nema stabilne pravne sigurnosti neophodne za privlačenje još većeg brojanemačkih kompanija.

Nemačko-srpsko privredno udruženje redovno sprovodi godišnju anketu o uslovima poslovanja u Srbiji, a rezultati istraživanja iz prošle godine pokazuju da bi čak 88 posto ulagača ponovo investiralo u Srbiju. Uvećanje svojih investicija planiralo je 37 posto kompanija, dok je za 39 posto njih jedan od najvažnijih poslovnih ciljeva uvećanje radne snage. U studiji su kritikovani i neki od uslova poslovanja, koji bi za Vladu Republike Srbije trebalo da predstavljaju prioritet, kao što su neefikasnost državne uprave, komplikovana birokratija, nedovoljna borba protiv korupcije i kriminala i uspostavljanje pune pravne sigurnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор