Nemačke firme u Srbiji nastavljaju sa investiranjem

made-in-germany-rs-de-rs-zastave

U Srbiji posluje 360 preduzeća čiji su osnivački nemačke firme, a u njima je zaposleno 25.000 naših radnika, govore podaci Privredne komore Srbije (PKS). Dosadašnji investicioni obim nemačkih preduzeća u Srbiji, od 2000. godine do sada, dostigao je nivo od oko 1,6 milijardi eura, prenosi agencija „Tanjug“.

U Komori kažu da globalna finansijska i ekonomska kriza nije značajnije negativno uticala na dalji priliv nemačkih investicija u Srbiju, a ni interesovanje za nova ulaganja ne jenjava, posebno u oblasti proizvodnje autokomponenti, rudarstva i energetike, poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali ni u domenu infrastrukture i rekonstrukcije.

Po podacima Narodne banke Srbije (NBS) o prilivu stranih direktnih ulaganja u novcu, za period od 2005. do 2010. godine, Nemačka je četvrti strani investitor u Srbiji, sa ukupnim ulaganjima u visini 983,3 miliona eura. Nemačke investicije u Srbiji samo su tokom 2013. godine, iznosile 48,4 miliona eura.

Na osnovu evidencije Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), finansijski najkrupnije investicije nemačkih firmi u Srbiji jesu: kupovina „Hemofarma“ od strane nemačke „Stade“ za 510 miliona eura, „METRO Cash & Carry“ u vrednosti 165 miliona eura, „Mešer Tehnogas“ od 120 miliona, „Henkel“ sa uloženih 95 miliona, „Nordzuker“ sa 45 miliona, „Phiwa Walther Group“ sa 40 miliona, „KnaufInsulation“ sa 31 milionom, „Siemens“ sa 35 uloženih miliona, „Fresenius Medical Care“ sa 25 miliona, „Leoni Wiring System“ od 15 miliona, „Vosloh-Sćwabe/Panasonic“ sa 13 miliona, „Dräxelmaier DAD“ sa 12 miliona, „Norma Group“ sa 11 miliona, „Falke“ sa 10 miliona eura…

Ako je reč o novijim i planiranim investiacijama nemačkih firni u Srbiji, onda treba pomenuti „Meggle“ koji je u martu 2011. kupio kragujevačku „Mlekaru Mladost“, a u decembru iste godine otvorio i novi proizvodni pogon, u koji je investirao 2 miliona eura za tetra-pak liniju za punjenje mleka, uz još 2 miliona eura ulaganja u obnavljanje infrastrukture i rekonstruisanje proizvodnog pogona.

U martu 2011. godine kompanija „Delta real Estate“ i nemačka kompanija „Bauhaus“ potpisale su ugovor o izgradnji prvog maloprodajnog objekta „Bauhaus“ u Srbiji, u bloku 53 na Novom Beogradu, a vrednost investicije iznosi 22 miliona eura.

Srpsko-nemačka firma „LMB soft“ u Nišu gradi fabriku za proizvodnju medicinske opreme, gde bi u prvoj fazi, koja podrazumeva ulaganja od 700.000 eura, posao trebalo da dobije 60 radnika. Za edukaciju zaposlenih, ali i za nabavku opreme, firma je sprema još da uloži od 500.000 do milion eura.

Kompanija „Henkel“, početkom marta 2012. godine, nastavlja da ulaže u Srbiju i gradi fabriku fasadnih maltera u Inđiji, uz ulagnja od 15 do 20 miliona eura.

Nemački diskontni lanac „Lidl“ potpisao je sa Zrenjaninom, kao prvim gradom u Srbiji, ugovor o kupovini zemljišta za gradnju svog prodajnog objekta. „Lidl“ planira izgradnju supermarketa veličine 2.000 kvadrata u koji će biti uloženo oko 1,5 miliona eura, i gde će zaposlenje naći oko 60 radnika.

Nemački „Siemens“ će u Subotici investirati 24 miliona eura u fabriku generatora za vetroelektrane, što će otvoriti radna mesta za još 172 radnika.

Krajem septembra 2012. godine kompanija „Boš“ počela je da gradi fabriku za proizvodnju sistema brisača za automobilsku industriju u Pećincima. Druga faza izgradnje fabrike počeće 2016. godine, a planirano je da do 2019. godine u njoj bude zaposleno 620 radnika.

Krajem jula 2013. najavljeno je da će poslovna jedinica „Jaguar“, kompanije „Leoni“ započeti izgradnju fabrike u Doljevcu, u kojoj će se proizvoditi elektrokablovi za brendove „Land rover“ i „Jaguar“. U ovu, drugu svoju fabriku u Srbiji „Leoni“ će uložiti 21 milion eura, a krajem 2014. godine, kada je planirano da počne sa radom, posla će biti za 1.500 radnika.

Među zemljama EU, Nemačka je jedan od najbitnijih privrednih i investicionih partnera Srbije, jer predstavlja drugo po redu izvozno tržište srpske privrede u ovoj godini, a na prvom je mestu po uvozu u robe Srbiju.

Privredne oblasti koje su identifikovane kao potencijal za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje, i pružaju nove šanse za dalji razvoj, nalaze se u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, metalskoj, drvno-prerađivačkoj i tekstilnoj industriji, građevinarstvu i informacionim tehnologijama (IT).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор