U Srbiji se najviše gradi na Zlatiboru

made-in-germany-rs-zlatibor

Opština Čajetina je tokom prošle godine izdala 98 građevinskih dozvola, što je najviše u Srbiji, a do kraja ove godine opština će izdati čak 100 takvih dozvola, od kojih se većina odnosi na Zlatibor.

Predsednik opštine Milan Stamatović kaže da zahvaljujući dobro pripremljenoj planskoj dokumentaciji i razvijenoj infrastrukturi, Čajetina već pet godina beleži investicioni rast. On je izrazio nadu se ovakva slika neće promeniti primenom izmena Zakona o planiranju i izgradnji, prenosi agencija „Tanjug“.

– Na Zlatiboru se grade objekti različitih namena, od poslovnih i proizvodnih, do apartmana i hotela. Poslednjih godina pojavljuju se i strani investitori iz Rusije i Grčke, što je za nas izuzetno značajano, s obzirom da se srpsko tržište sužava zbog ekonomske krize. Nove zakonske uredbe su u pojedinim delovima dobre i idu na ruku investitorima, ali nije dobro što se država meša u nadležnosti lokalne samouprave i bez plana i programa donosi neka ograničenja koja ne mogu biti ista za sve. Ne može se infrastruktura u brdskoplaninskom području Zlatibora graditi isto kao na ravnom, pristupačnijem terenu – smatra Stamatović.

Opština Čajetina prednjači i po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola. Ukoliko investitor preda kompletnu dokumentaciju, dozvolu za izgradnju manjeg stambenog objekta može dobiti za jedan dan, a za tri dana za veće objekte.

– Naše odluke su jasne i kada je reč o ceni građevinskih dozvola. Dajemo određene popuste i pogodnosti za izgradnju hotela i proizvodnih pogona koji će uposliti lokalno stanovništvo, dok su dozvole za komercijalne objekte znatno skuplje. Iako smo najskuplji u Srbiji po visini naknade za građevinsko zemljište, investitori to poštuju, jer hoće da imaju jasnu sliku šta dobijaju za ono što plaćaju. Po prihodima od naknade za građevinsko zemljište, Opština Čajetina je najuspešnija u Srbiji – objašnjava Stamatović i dodaje da se u opštinski budžet na ovaj način slije 31 posto ukupnih sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture, u odnosu na prosečnu naplatu ovakve naknade u Srbiji, koja je 1,4 posto.

Čajetinski odbrornici su na poslednjoj sednici Skupštine opštine doneli odluku da se od 1. januara naredne godine visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta uveća za 20 posto.

– Dozvole se dobijaju na osnovu planova koji su precizno urađeni sa poznatim koeficijentima i stepenom zauzetosti građevinske parcele. Zna se visina nadoknade za građevinsko zemljište i ko su vlasnici zemlje. Zbog toga se na Zlatiboru gradi više nego u celoj Srbiji – ističe predsednik Opštine Čajetina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор