Građevinske naknade u Nišu niže za 30 posto

made-in-germany-rs-gradjevina02

U Nišu će od 1. marta naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta pojeftiniti za 30 procenata, a niže cene naknade važiće za sedam građevinskih zona, od osam, koliko ih ima u tom gradu.

Ova naknada se plaća prilikom legalizacije već izgrađenih stambenih objekata ili prilikom dobijanja građevinske dozvole za novu gradnju, prenosi agencija „Beta“.

Kako je objavila Gradska uprava, naknada za stambene objekte u prvoj zoni, koja je do sada iznosila 5.900 dinara, ubuduće će biti 3.900 dinara po kvadratnom metru, naknada u drugoj zoni koštaće 3.700 dinara, u trećoj 3.300 dinara, u četvrtoj 2.900 dinara, a u petoj 2.500 dinara. Za stambene objekte u šestoj zoni naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koštaće 1.700 dinara, za one u sedmoj zoni 1.200 dinara po kvadratu, a u osmoj zoni naknada ostaje nepromenjena i iznosi 945 dinara.

Od 1. marta ove godine važiće i duži rok otplate, pa da će građani koji odluče da ovu naknadu plaćaju u ratama, to moći da učine na deset godina, umesto kao do sada na pet godina.

Ovakvu odluku o pojeftinjenju naknade i dužim rokovima plaćanja, Gradsko veće je usvojilo kako bi pomoglo Nišlijama u legalizaciji svojih objekata, a prema procenama stručnjaka, u ovom gradu je od ukupno 100.000 objekata, 30.000 izgrađeno bez građevinske dozvole.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор