Kompjuter hakovan zvukom

made-in-germany-rs-commodore-64
Na osnovu istraživanja nemačkog Fraunhofer instituta za komunikaciju, informacije, procesuiranje i ergonomiju, tamošnji naučnici uspešno su uspeli da hakuju računare koristeći se jedino zvukom, javlja „Huffington post“.

Na najsigurnije kompjutere na svetu ne može da deluje ništa iz spoljnog sistema.Zaštićeni su „vazdušnom rupom“ – nemaju internet vezu, ni sa kim ne dele telefonske linije i u potpunosti su izolovani od drugih računarskih mašina iz okruženja. Konvencionalni naučnici tvrde da je takve kompjutere nemoguće hakovati osim ako haker nema direktan pristup njegovom sistemu. Zato su, kada su dizajnirali upad zvukom u zatvoreni sistem da bi ukrali podatke iz namerno izolovanih kompjutera, nemački istraživači pretpostavili i usvojili način na koji razmišljaju hakeri. Još od prvih kućnih računara tipa „Spectrum“ ili „Commodore 64“, poznato je da se audio buka može koristiti kako bi se prosledili podaci u kompjuterski sistem. Da bi informacije mogle da se prosleđuju između sigurnih kompjutera i kompjutera hakera, istraživači su morali da budu neupadljivi kao i hakeri, pa su shvatili da treba da se koriste zvukovima koje ljudsko uvo ne može da detektuje, kao što je recimo visokofrekventan zvuk koji proizvodi pištaljka za pse. Istraživači Fraunhofer instituta nadogradili su već postojeću tehnologiju korišćenu za emitovanje podataka ispod vode zvučnim talasima, kako bi bili u stanju da koriste mikrofon i zvučnike u nemodifikovanom personalnom kompjuteru Lenovo T400. Slali su male količine informacija, kao što su podaci o tome šta je neko kucao na računaru.

Na taj način došli su do saznanja da je na ovaj način moguće transmitovati i ključeve za enkripciju, male tekstualne fajlove, pa čak i razne lozinke. Oni su testirali i domet ovakvog sistema, što ih je dovelo do otkrića da ovaj metod na nemodifikovanim kompjuterima može da radi do udaljenosti od 20 metara, ali i da udaljenost može biti dodatno povećana uz korišćenje posebnih „mreža“ koje mogu da bežično prenose audio signale na velike razdaljine. Kao odbranu od tajnih akustičnih napada na kompjutere kojima je potreban audio signal, Nemački naučnici koji su radili na ovom istraživačkom projektu predlažu obavezno filtriranje zvukova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор