Zaustaviti „useljavanje siromašnih“ u Nemačku?

made-in-germany-rs-imigranti02

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), „sestrinska“ partija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, traži pooštravanje uslova za slobodno kretanje radne snage u Evropskoj uniji kako bi se zaustavilo „useljavanju siromaštva“, ali i kako bi se bolje zaštitio nemački socijalni sistem, piše tabliod „Bild“, a prenosi „Tanjug“.

U Nemačkoj se vodi rasprava o „useljavanju siromaštva“ sa istoka EU nakon 1. januara ove godine i stupanja na snagu dozvole da građani Rumunije i Bugarske slobodno mogu da traže posao na celoj teritoriji EU.
– Talas useljavanja iz siromašnih zemalja, članica EU u naš socijalni sistem mora biti stopiran – rekao je povodom ovog problema Andreas Šojer, generalni sekretar CSU.

Iz redova socijaldemokrata naročito bavarskih, konzervativci su kritikovani zbog kampanje protiv takozvane „mirgracije siromaštva“ iz Rumunije i Bugarske, uz ocenu da ovakvi stavovi štete i Nemačkoj i Evropi.

– Migranti koji dolaze u Nemačku samo zbog primanja socijalne pomoći, dečjeg dodatka i zdravstvenog osiguranja, moraju odmah biti vraćeni. Kako bi se sprečilo da takvi ponovo uđu u zemlju, trebalo bi razmisliti o uzimanju njihovih otisaka prstiju – nedavno je rekao Elmar Brok, što je i iz redova same CDU kritikovano kao predlog koji ne odgovara otvorenoj Evropi.

U debati o otvorenom tržištu rada EU, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je zbog ovakve kampanje svoje koalicione partnere, pre svega iz bavarske CSU.

I Evropska komisija se uključila diskusiju o strancima u Nemačkoj i, kako piše nemačka štampa, zastupa mišljenje da useljenici u Nemačkoj moraju imati lakši pristup socijalnim pravima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор