Nemačka u strahu od „useljavanja siromaštva“

made-in-germany-rs-imigranti02

Nemačka je od 2008. godine izdvojila oko milijardu eura za dečije dodatke za decu stranaca koji u najveću evropsku ekonomiju kao sezonski radnici dolaze u potrazi za poslom iz zemalja članica Evropske unije, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovakva informacija proizašla je iz jednog odgovora Ministarstva finansija na pitanje opozicione partije Zelenih, a kako prenosi konzervativni „Frankfurter algemajne cajtung“, ta suma bi se do kraja ove decenije mogla ukupno povećati na više od dve milijarde eura.

Otvaranje teme povećanja broja sezonskih radnika iz zemlja članica EU u nemačkoj javnosti, kao i politički komentari o takozvanom „useljavanju siromaštva“ u Nemačku, podstakli su bavarsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), „sestrinsku“ partiju svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, da zahteva pooštravanje uslova slobodnog kretanja radne snage u EU, kako bi se time, pisala je poslednjih dana nemačka štampa, između ostalog, bolje zaštitio nemački socijalni sistem. Generalni sekretar CSU Andreas Šojer, nedavno je za tabliod „Bild“ povodom ovog problema kategorično izjavio da „talas useljavanja iz siromašnih zemalja članica EU u socijalni sistem Nemačke mora biti zaustavljen“.

U Nemačkoj se debata o „useljavanju siromaštva“ sa istoka EU vodi od kako je 1. januara ove godine na snagu stupila zakonska mera da građani Rumunije i Bugarske slobodno mogu da traže posao na celoj teritoriji EU.

Kako tvrdi „Bild“, iz jednog partijskog dokumenta CSU o sprečavanju zloupotreba u evropskom slobodnom kretanju radne snage, proizilazi da bi za dalju egsitenciju ovog pravila, građani EU trebalo ubuduće da imaju najmanje dva meseca rada, kao i da svako ko želi da prijavi samostalnu delatnost u nekoj od zemalja EU, mora imati dokaze o najmanjoj zaradi. Osim toga, roditelji čija deca ne žive u Nemačkoj, u prva tri meseca boravka u toj zemlji, ne smeju zahtevati takozvani dečiji dodatak. Konzervativci upozoravaju na opasnost od zloupotrebe nemačkog socijalnog sistema i još predlažu uzimanje otisaka prstiju od onih koji se „ogreše“ o taj sistem, ali i uvođenje zabrane njihovog ponovnog ulaska u Nemačku.

I Evropska komisija se uključila u diskusiju o strancima, kako piše nemačka štampa, sa mišljenjem da u Nemačkoj useljenici moraju imati lakši pristup socijalnim kategorijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор