Najviše migranata iz Srbije bi u Nemačku

made-in-germany-rs-de-rs-zastave

Migracioni servisni centar (MSC) pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) Republike Srbije, pored svojih redovnih aktivnosti informisanja, savetovanja i obaveštavanja migranata i potencijalnih migranata, analizirao je karakteristike ove kategorije građana, na osnovu njihovih iskaza, za period januar – maj 2014. godine, navode u MSC.

U pomenutom periodu usluge MSC-a koristilo je 200 građana, ili 111 muškaraca i 89 žena. Posmatrano prema statusu, dominira broj nezaposlenih u odnosu na broj zaposlenih lica, a svi oni dolaze iz urbanih sredina, pre svega sa područja Beograda (80,5%), u odnosu na korisnike iz drugih mesta u Srbiji (19,5%). Među korisnicima najviše je onih sa završenom srednjom školom, a za njima su lica sa završenim post-diplomskim studijama i lica sa završenim osnovnim studijama. Posmatrano po starosnim grupama, najviše je bilo korisnika starosti od 25 do 29 godina, zatim su lica iz grupe 35 do 39 godina i lica iz grupe 30 do 34 godine, a najmanje je onih starosti od 40 do 44 godine. Posmatrano prema porodičnom statusu pretežno se radi o ljudima iz kategorije neoženjenih i neudatih.

Kada je u pitanju zemlja izbora potencijalnih migranata, na prvom mestu svakako je Nemačka, a odmah iza nje su Austrija i Švajcarska. Ubedljivo najveći broj potencijalnih migranata sa naših prostora, kada govorimo o upotrebi stranog jezika, služi se engleskim jezikom, a manji broj se služi nemačkim, ruskim ili nekim drugim jezikom.

U profesije koje su se izdvojile po učestalosti interesovanja i potražnje stranih zemalja za radnom snagom, pre svega spadaju medicinski tehničari i tehničari različitih specijalnosti. U razvijenim zemljama u koje bi potencijalni migranti želeli da odu, velika je potražnja i za lekarima, ekonomistima, vozačima i arhitektama. U grupu traženih zanimanja spadaju i farmaceuti, konobari, biolozi, fiziotarapeuti i stomatolozi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор