Tradicionalni zanati kao osnova za novi posao

made-in-germany-rs-suster

U organizaciji Opšteg udruženja preduzetnika Opštine Kovin, dve grupe polaznika iz ovog banatskog grada krenule su na obuke za izradu predmeta od rogoza i rad na razboju.

Motiv i dugoročan cilj sticanja ovakvih veština predstavlja očuvanje starih zanata, a može se shvatiti i kao šansa za nezaposlene i dovoljna osnova za pokretanje samostalnog biznisa, piše novosadski „Dnevnik“.

Novac za obuke kovinsko Udruženje preduzetnika dobilo je preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je bespovratna sredstva (subvencije) dodelio nevladinim organizacijama i ostalim neprofitnim institucijama za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti. Na ovaj način dobijenih 60.000 dinara upotrebljeno je u Kovinu za realizaciju sticanja dodatnih znanja i veština u tkanju na razboju i izradi predmeta od rogoza. U tajne ovih, gotovo već zaboravljenih starih zanata, polaznike su uveli Zrenjaninci, Zoran Slijepčević, vlasnik zanatske radnje za izradu ručno tkanih predmeta i Pavle Nećakov u čijoj radnji se izrađuju predmeti od rogoza.

U Opštem udruženju preduzetnika Opštine Kovin navode da su bili iznenađeni velikim odzivom i zainteresovanošću sugrađana za obuke. Svih 22 polaznika anketirano je da bi se videlo koliko njih bi nastavilo da se i profesionalno bavi starim zanatima, jer svaka ovakva obuka za nezaposlene predstavlja šansu za zaposlenje i put ka ekonomskom osnaživanju.

– Nakon obuka organizovaćemo izložbu nastalih radova i tako javnosti prezentovati sve dobre strane ovog projekta koji kao krajnji cilj pretpostavlja mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa – najavili su iz Udruženja preduzetnika Kovina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор