Profesionalnoj orijentaciji pružena sistemska podrška

made-in-germany-rs-profesionalna-orjentacija

U cilju organizovanja sistemske podrške projektu „Profesionalna orijentacija u Srbiji“, u Subotici je održan sastanak na kom su učestvovali direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici Ministarstva prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje, članovi Gradskog veća i privrednici iz ovog grada na severu Srbije, prenosi „TV City Subotica“.

Program „Profesionalna orijentacija u Srbiji“ sukcesivno se uvodi u osnovne škole od 2011. godine. Finansira ga Nemačka međunarodna organizacija (GIZ) uz podršku Ministarstva prosvete Srbije. U njegovoj realizaciji od 1.104 učestvuje 1.097 osnovnih škola iz cele Srbije, a u Subotici su programom obuhvaćene sve škole.

Opšti cilj projekta sastoji se iz dva dela. Prvi se odnosi na sticanje kompetencija kadrova za uvođenje radionica u 7. i 8. razrede osnovnih škola, i on je već u realizaciji. Drugi deo je usmeren ka stvaranju sistemske podrške projektu, preko mreže svih relevantnih socijalnih aktera na lokalu, koji su u prilici da doprinesu razvoju profesionalne orijentacije i njenom podizanju na viši nivo.

– U timu za profesionalnu orijentaciju na školskom nivou, sastavljenom od troje do petoro ljudi koji implementiraju program, nalaze se stručni saradnici izabrani od strane direktora škole. Program treba da bude ugrađen u nastavne sadržaje građanskog vaspitanja, maternjeg jezika, likovnog, ali isto tako može da se realizuje i projektno nakon nastave. Škole same određuju na koji način će implementirati program – objasnila je Slađana Ivković Ivandekić, rukovodilac Tima za profesionalnu orijentaciju.

Odmah po osnivanju i Knacelarija za mlade je pristupila programu. Ona je prošle godine poslala volontere na obuku kako bi bili osposobljeni za karijerno informisanje. Kancelarija ima savetodavnu ulogu i nudi info kutak sa oglasnom tablom koja služi za interaktivne radionice prema petofaznom modelu.

– To je jedan model koji se kreće od samospoznaje učenika, pa preko upoznavanja sa različitim zanimanima u postojećim obrazovnim institucijama, do samog izbora budućeg zanimanja. Učenici se susreću sa nekim svojim veštinama, znanjima i osobinama, i na osnovu toga stiču spoznaju neophodnu za donošenje same odluke kao krajnje faze te metode – rekla je Dejana Bibić Kancelarija za mlade.

Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća izjavio je ovom prilikom da su gradu Subotici vrlo važni mladi i da je zbog toga i osnovana Kancelarija za mlade, koja im pomaže da pronađu sebe i da pokušaju da utiču sami na svoj život. Kako je istakao, važnost ovog projekta jeste omogućavanje mladima koji završavaju srednju školu, kontakt sa realnim životom, realnom situacijom i profesijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор