Podrška GIZ-a mačvanskim školarcima

Katalog profesionalne orijentacije 

made-in-germany-rs-giz-zgrada

 

U Centru za stručno usavršavanje u Šapcu organizovan je sastanak Tima za profesionalnu orijentaciju sa ciljem da se predstavi dopunjeni katalog usluga, koji je formiran na predlog osnovnih i srednjih škola sa područja Mačvanskog okruga. Projekat „Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu“ realizuje se već treću godinu za redom, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za omladinu i sport. Lokalni tim čine predstavnici Gradske uprave, svih osnovnih i srednjih škola sa područja Šapca, Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve, predstavnici Kancelarije za mlade, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i lokalnih poslodavaca zainteresovanih da u svoje firme prime osnovce i srednjoškolce kako bi ih upoznali sa zanimanjima i konkretnim poslovima.

Već tri godine, u Mačvi se realizuju brojne aktivnosti koje pomažu prvenstveno učenicima i njihovim roditeljima, ali i školama u izboru zanimanja. U cilju njihove blagovremene informisanosti o mogućnostima koje pružaju pojedina zanimanja, formiran je katalog usluga. Želja nadležnih je da novoformirani Katalog profesionalne orijentacije pored elektronskog izdanja bude dostupan javnosti i kao štampani priručnik.

Mi smo već u našoj sredini prilično toga uradili i možemo sa mnogim stvarima da se pohvalimo. Za danas je zakazan drugi sastanak lokalnog Tima za profesionalnu orijentaciju sa svim socijalnim akterima, kako bismo definitivno formirali katalog usluga profesionalne orijektacije na nivou naših opština. Tako ćemo imati definisano šta sve srednje škole mogu da ponude osnovcima, šta kolege iz osnovnih škola mogu da ponude svojim kolegama iz drugih osnovnih škola, zatim šta mogu NSZ, Kancelarija za mlade, ili firme i preduzeća da ponude i osnovcima i srednoškolcima. Konkretno, srednjoškolci su sada više usmereni na programe Kancelariju za mlade, koji mogu da im pomognu. Ono što posebno mogu da istaknem jeste da mi u našoj sredini imamo i tri mentorske škole – Osnovna škola „Jevrem Obrenović“, osnovne škole u Vladimircima Lipolistu, a koje su dosta doprinele u razvoju usluga profesionalne orijenatcije – rekla je Snežana Mraović, rukovodilac programa za profesionalnu orjentaciju.

Načelnica društvenih delatnosti grada Šapca, Ana Marinković ističe da gradska uprava daje punu podršku planiranju i organizovanju aktivnosti svih koji učestvuju u realizaciji ovog projekta.

– S obzirom da je profesionalna orijentacija jako važna za učenike osnovnih i srednjih škola i s obzirom na potrebu organizovanog rada sa jasno utvrđenim ciljevima i zadacima, gradska uprava daje punu podršku u smislu planiranja i organizovanja svih aktivnosti kako bi efekat ovog posla bio što bolji, a na zadovoljstvo naših mladih sugrađana – istakla je Marinković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор